17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJCR: Economia Romaniei si-a pierdut suflul

JCR: Economia Romaniei si-a pierdut suflul

» Japan Credit Agency estimeaza o incetinire puternica a economiei in ultimul trimestru din 2008.

» Semnele incetinirii erau vizibile inca din august, cand productia industriala a avut prima scadere din ultimii trei ani.

In ultimele luni, economia Romaniei a dat un pas inapoi, iar anul se va termina cu o crestere sub asteptari a produsului intern brut (PIB), de numai 6,5%, fata de cea din 2007, estimeaza agentia nipona de rating Japan Credit Rating (JCR).
"Economia romaneasca, care a crescut rapid pana acum, a facut un pas inapoi in ultimele luni", a declarat in ultimul raport de tara al JCR analistul Toshihiko Naito. El spune ca semnele incetinirii economiei erau vizibile inca din august, cand productia industriala a scazut cu 1,5%, pentru prima oara in ultimii trei ani, iar avansul exporturilor s-a temperat. Naito mai estimeaza o inrautatire a conditiilor macroeconomice ale Romaniei, inclusiv o incetinire puternica a cresterii economice din ultima jumatate a anului. Analistii agentiei japoneze vad un avans real al economiei de 6,5% in acest an si o temperare a cresterii pana la 4,5% in 2009, estimare mult mai prudenta decat cea a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care a indicat o crestere a economiei la 9,1% in acest an si la 6% in 2009.

Analistii romani sustin ca este putin probabila o incetinire atat de mare a economiei in ultimul trimestru, deoarece datele din ultima perioada arata ca multe domenii au lucrat datorita inertiei.
"Desi nu avem inca statistici complete pentru octombrie si noiembrie, nu cred ca scaderea va fi dramatica. Constructiile au crescut totusi cu 20%, e mai putin decat 36%, dar nu arata o incetinire brutala. Eu cred ca anul asta este salvat datorita unei inertii destul de mari", spune Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania. El estimeaza ca in 2008 cresterea economiei romanesti nu va fi sub un ritm anual de 8%.

Desi PIB-ul a crescut cu 9,3% in al doilea trimestru al anului, productia industriala a scazut pentru prima oara in ultimii trei ani, atrage atentia Naito. Pe de alta parte, salariile au crescut intr-un ritm mai alert decat cresterea productivitatii industriale, ceea ce reprezinta un factor negativ al economiei romanesti, conform analizei JCR. In plus, creditarea si-a temperat avansul de la 66,8% in ianuarie la 44,8% in octombrie, iar rata de crestere a exporturilor a scazut abrupt ca urmare a incetinirii economiilor europene. "Toate acestea arata ca economia Romaniei isi pierde suflul extrem de rapid in aceasta perioada. Chiar daca s-ar tine cont de efectele pozitive ale pachetului de stimulare a economiei, este probabil ca rata de crestere sa incetineasca la 4% in 2009", a mai spus Naito.

Datoria pe termen scurt, o vulnerabilitate
Datele JCR trag un semnal de alarma in privinta rezervelor valutare ale bancii centrale, un indicator de stabilitate. Astfel, volumul acestora va scadea de la 27,5 miliarde euro in acest an la 23,5 in 2009. Conform estimarilor agentiei de rating, rezervele valutare nu vor putea acoperi in 2009 decat 4,1 luni de importuri, in conditiile in care pragul critic este de cinci luni de importuri acoperite. De asemenea, investitiile straine directe nu vor mai acoperi decat 25,3% din deficitul de cont curent in 2009, in comparatie cu 44,6% in acest an.

Romania va putea plati datoria pe termen scurt aferenta acestui an, estimata la circa 18 miliarde euro. "Totusi, Romania a avut o datorie pe termen scurt externa de 17,8 miliarde euro la finalul lunii iunie si ar putea avea probleme de finantare daca criza financiara globala ii va face pe investitori sa isi retraga fondurile alocate pe termen scurt tarii", spune Naito. "JCR va lua in calcul o revizuire a ratingurilor dupa o evaluare a conditiilor economice si financiare tot mai rele, dar si dupa felul cum va evolua finantarea externa a tarii", a subliniat analistul agentiei de rating. Romania are in prezent un rating de "BBB", cu perspectiva stabila, atribuit imprumuturilor pe termen lung in valuta, cu doua trepte peste limita inferioara a pragului investitional.

Scad profiturile bancilor
"Este foarte probabil ca volumul tot mai mare de credite neperformante si cresterea costurilor de finantare sa micsoreze profitabilitatea bancilor in viitor", se arata in analiza lui Naito. "In plus, deoarece imprumuturile denominate in valuta straina acordate gospodariilor au 55% din totalul creditarii sectorului privat, creditele neperformante vor creste in principal datorita poverilor valutare aduse de deprecierea monedei nationale", a atras atentia analistul JCR. Leul a pierdut peste 8% fata de euro de la inceputul lunii august. Leul a pierdut in raport cu dolarul aproape 25% din august pana in prezent.

Cele mai citite

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...
Ultima oră
Pe aceeași temă