6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăItalienii ies în stradă pentru apărarea locurilor de muncă

Italienii ies în stradă pentru apărarea locurilor de muncă

Zeci de mii de persoane, printre care se numără mulţi studenţi mobilizaţi împotriva unei reforme universitare, au manifestat sâmbătă la Roma pentru apărarea locurilor de muncă, în condiţiile în care rata şomajului este ridicată în special în rândurile tinerilor italieni, scrie Mediafax.

Cu steguleţe şi baloane roşii, delegaţii veniţi la Roma atât din nordul industrializat (Torino, Parma), cât şi din sudul defavorizat (Palermo, Caserte) au organizat două marşuri, la iniţiativa CGIL, cel mai important sindicat din Italia, care afirmă că are cinci milioane de membri.

CGIL a anunţat că nu va oferi estimări privind participarea la manifestaţie, afirmând numai că a mobilizat 2.100 de autocare şi 13 trenuri speciale, care pot transporta cel puţin 110.000 – 120.000 de manifestanţi.

Demonstranţii au purtat pancarte pe care scria „Drepturi la un loc de muncă pentru o viaţă demnă” sau „Şcoala şi universitatea mobilizate”, manifestaţia desfăşurându-se sub sloganul „Viitorul aparţine tinerilor şi locurilor de muncă. Mai multe drepturi, mai multă democraţie”.

„După doi ani de criză, care nu s-a încheiat încă, şi cu un şomaj în creştere toată lumea vede că această ţară nu are un proiect de viitor”, a declarat Susanna Camusso, noul lider al CGIL, referindu-se la politica guvernului condus de premierul Silvio Berlusconi.

Rata şomajului în Italia este de circa 8 la sută, însă în rândurile tinerilor aceasta depăşeşte media europeană, ajungând la 26 la sută în septembrie.

Chiar dacă nu a fost o manifestaţie politică, ci una sindicală, la miting au participat şi unii dintre liderii opoziţiei, printre care s-au numărat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, Antonio di Pietro (Italia Valorilor) şi Nichi Vendola (Stânga, ecologie şi libertate).

Mii de liceeni şi studenţi au cerut demisia ministrului Educaţiei şi au denunţat reforma universitară susţinută de Guvern. Legea urmează să fie adoptată marţi în Parlament şi prevede reducerea mandatelor rectorilor, lupta împotriva nepotismului, dar şi reduceri ale finanţării universităţilor şi încetarea contractelor pe durată determinată de care beneficiază mii de cercetători.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă