25.3 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsi vor mentine forta cumparatorii?

Isi vor mentine forta cumparatorii?

»  Intercapital acorda 10% sanse unei reveniri in forma de "V" a bursei, cel mai probabil scenariu (50%) fiind o perioada de acumulare.

»  Sezonul de raportari financiare a fost deschis de Antibiotice, care a surprins piata cu profit si vanzari in crestere.

» Este posibil ca o parte din fondurile speculative care au pariat pe aprecierea conjuncturala a leului sa se fi "ratacit" temporar si la bursa, contribuind la cresterea titlurilor lichide.

Intr-un raport intercapital Invest de la inceputul saptamanii, destinat investitorilor, se prezinta 3 scenarii de evolutie a bursei pana la finele anului. Cele mai mari sanse (50%) sunt acordate unei evolutii in tunel a preturilor, aflandu-ne, in prezent, pe banda de jos a unei viitoare reveniri in forma de U. In ciuda volatilitatii, trendul general ramane in aceasta ipoteza usor ascendent, iar o miscare mai agresiva de crestere se poate declansa la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor, pe masura ce planurile de revigorare a economiilor mari ale lumii incep sa dea roade. Cu o probabilitate de 40% este creditat scenariul continuarii declinului, dupa ce rezultatele mai slabe ale emitentilor si lipsa unor efecte concrete dupa injectiile din sistemele bancare determina noi vanzari in piete si atingerea unor noi minime. Bursa mai cunoaste si ulterior reveniri, dar acestea sunt tot mai firave, iar investitorii sunt descurajati. In sfarsit, scenariul unei reveniri in forma de "V" a pietelor este creditata cu numai 10%, in conditiile in care brokerii de la Intercapital il pomenesc doar pentru a enumera toate variantele posibile (raportul a fost realizat pe 6 aprilie, pe fondul unui nou puseu de crestere la bursa). Ce concluzii tragem de aici? Dupa un prim moment de euforie, actiunile urmeaza o evolutie liniara, in asteptarea unor date care sa confirme increderea investitorilor. Rezultatele de la Q1 vor fi, fara indoiala, dezamagitoare.

Ramane de vazut daca vor fi considerate ca deja incluse in preturi (ceva corectii sunt totusi inerente). Momentul de cotitura privind evolutia burselor il va reprezenta sosirea rezultatelor financiare pe trimestrul al doilea, cand asteptarile sunt mai degraba optimiste. Spre deosebire de Alcoa, care marti a tras in jos bursele din SUA, sezonul raportarilor a fost deschis la BVB intr-o nota optimista, Antibiotice Iasi anuntand un profit net de 10 milioane lei, in crestere cu 43% comparativ cu nivelul din perioada similara din 2008, la vanzari in crestere cu 18%. Conducerea a explicat rezultatele peste asteptari prin implementarea unui plan de reducere a costurilor in ultimul trimestru al anului si prin vanzarile mai mari la export, ca urmare a sprijinului oferit de cursul valutar. 

Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...

Un nou cutremur în județul Gorj. Ce intensitate a avut

Un cutremur cu intensitate de 3,8 a avut loc sâmbătă dimineață în județul Gorj. „În ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă