0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎşi permite porcul românesc paşaport de UE?

Îşi permite porcul românesc paşaport de UE?

Fermele de porci din România au nevoie de investiţii de  un miliard de euro pentru a putea exporta în UE, în cazul în care Comisia Europeană va da acord favorabil ţării nostre la livrările de carne.

Nu sunt motive să nu primim de la Comisia Europeană avizul pentru reluarea livrărilor de carne de porc, chiar din luna august. Exportul României până la sfârşitul anului nu va depăşi 20.000-30.000  porci în viu,  potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

„Pentru competitivitate, mai ales în actualele condiţii de criză economică, fermele de porci din România au nevoie de investiţii de un miliard de euro. Apoi, trebuie să continuăm să creăm  condiţii pentru ca produsele din carne de porc românesc să poată fi comercializate pe piaţa internă.”

70% carne de import

„Oprirea vaccinărilor pentru pestă la porcine a fost stopată în septembrie anul trecut. România a exportat pe durata interdicţiilor, în cantităţi mici, doar produse acceptate, de nişă, produse prelucrate prin fierbere, în diverse ţări, de exemplu, Italia”, ne-a declarat Adrian Rădulescu. Deşi în România sunt 280 de ferme mari  care produc pentru piaţa internă, importurile de carne de porc ajung anual la 70% şi provin în special din UE.

În gospodăriile populaţiei sunt crescuţi anual de două ori mai mulţi porci decât în fermele specializate. Dintr-un total de aproape 5,8 milioane porcine, doar 2,9 milioane sunt crescuţi în ferme. Consumul anul din România este de aproximativ 11 milioane de porci. Declinul sectorului este evident, în condiţiile în care producţia înainte de 1990 era de 15 milioane de capete. „România a pierdut piaţa sa tradiţională pentru carnea de porc, şi anume Rusia. Problema care s-ar pune în prezent este de calitate, pe carcasă. Nu suntem încă la nişte standarde comparabile cu alte ţări. Nu doar faptul că am oprit vaccinările ne va deschide şi piaţa pentru livrări. Mai avem de îndeplinit şi alte standarde legate de biosecuritate, furajare, condiţii de creştere, asigurarea de material genetic etc. Lucrurile sunt puţin mai complicate. Până acum am avut norocul să nu apară focare de pestă porcină.

În 2004, când s-a oprit vaccinarea, în câteva luni au apărut 360 de focare de pestă porcină, cauza fiind neasigurarea condiţiilor de biosecuritate: lucrătorul venea din gospodărie în fermă fără a lua măsuri corespunzătoare”, precizează Liviu Harbuz, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.  

Locul 8 în UE

Anul trecut, numărul total de porcine a scăzut cu 6,2% faţă de 2008, iar tendinţa se va păs­tra şi în acest an, potrivit re­pre­zen­tanţilor asociaţiilor crescătorilor de porci. Criza economică, lipsa investiţiilor, interdicţia de ex­port, dar şi lipsa subvenţiilor de la stat pentru crescători au constituit motivele care au stat la baza declinului din sectorul de producţie. Anul acesta, tot mai multe ferme şi asociaţii se apro­pie de faliment, apreciază Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. La efectivele de porcine de la sfârşitul anului 2009, România se situează pe locul opt în Uniunea Europeană, potrivit Institutului Naţional de Statistică.  

Produse puţine, de nişă

După ce au primit interdicţie de la UE la exportul de carne de porc, companiile din România nu au mai putut livra decât cantităţi mici de carne prelucrată, în special prin fierbere îndelungată. Conserve şi alte produse din carne au fost exportate în cantităţi mici şi pentru perioade scurte de timp în ţări precum Rusia, Moldova, Italia şi Spania. Livrările de carne de porc, prove­nind de la firme româneşti pentru piaţa UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

400.000 de capete de porci reprezintă scăderea înregistrată în România, într-un an de zile, la efectivele de porcine din ferme şi gospodării.

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă