0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu prevede un sfârşit de an optimist

Isărescu prevede un sfârşit de an optimist

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat luni că datele privind inflaţia „încep să arate mai bine” şi există date care indică o temperare a presiunilor inflaţioniste provenite de la materii prime agroalimentare.

„Pe partea pozitivă, începând cu lunile mai şi iunie, avem o corecţie puternică a preţurilor volatile. Ne ajută în continuare persistenţa deficitului de cerere. Sunt date care arată o temperare a presiunilor inflaţioniste din partea unor materii prime agroalimentare, cum ar fi grâu, zahăr, seminţe de floarea soarelui şi ne aşteptăm ca aceste reduceri de preţuri să se manifeste şi la produsele prelucrate”, a precizat Isărescu.

Preţuri volatile

De asemenea, creşterea PIB în acest an ar putea depăşi estimările oficiale (asumate împreună cu instituţiile financiare internaţionale) de 1,5% dacă producţia agricolă va fi una foarte bună, cum de altfel au anunţat şi reprezentanţii ministerului Agriculturii. O recoltă bogată ar putea aduce un miliard de euro în plus, respectiv un punct procentual la PIB.

Începând cu lunile mai şi iunie, potrivit guvernatorului BNR, a avut loc o corecţie „extrem de puternică” a preţurilor volatile, iar persistenţa deficitului de cerere ajută la reducerea inflaţiei.
„Cererea de consum trenează în continuare. Volumul creditului de consum pentru populaţie continuă să fie jos, ceea ce înseamnă că populaţia se concenterază în a-şi rambursa creditele şi, în al doilea rând, nu are curajul să se antreneze în noi credite”, a spus Isărescu.

El a mai arătat că volatilitatea cursului de schimb a crescut faţă de începutul anului, dar este în continuare mai mică decât în cazul zlotului polonez şi forintului maghiar.

„Creşterea volatilităţii se pare că este legată destul de bine de prima de risc. Am văzut o uşoară creştere odată cu accenturarea temerilor de criză din zona euro. În ultimel zile vedem o atentuare”, a mai spus guvernatorul.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie la nivelul de 7,93%, de la 8,34% în luna mai.

Salariile bugetarilor

Banca Naţională a României şi-a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 4,6%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 5,1%.
Pentru sfârşitul anului 2012, BNR estimează o rată anuală a inflaţiei de 3,5%, de la 3,6% cât era estimarea anterioară.

Referitor la creşterile salariale, seful BNR consideră că e bine să se manifeste mai multă prudenţă şi să nu se ia decizii asupra cărora să se revină. De asemenea, el a reamintit că bugetarii reprezintă doar un sfert din totalul salariaţilor, iar restul angajaţilor din economie sunt cei care asigură şi veniturile personalului public.

„Discuţia despre salariile bugetarilor, ca despre toate salariile, nu este corectă. Bugetarii reprezintă doar o pătrime. Mai sunt alte trei milioane şi ceva de salariaţi, şi ei sunt cei care suportă, de fapt, şi salariile bugetarilor. Eu aş avea mai multă grijă din punct de vedere al comunicării pe acest subiect”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă