Dobanzile reale de peste 6% reprezinta "un lux" care va fi rapid sanctionat de mecanismele pietei.
Cat timp dobanzile raman la nivelurile ridicate din prezent, bancile nu ar mai trebui sa reclame cererea scazuta de credite, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. In plus, Isarescu a taxat si dobanzile ridicate la depozite, cu 6% peste inflatia anuala, pe care le considera "un lux", intr-o exprimare delicata. Potrivit acestuia, intr-o situatie de functionare normala, dobanzile bancilor la pasive ar trebui sa se situeze sub nivelul dobanzii-cheie a BNR, care in prezent este de 9%, iar cele la credite – peste acest nivel.
"La dobanzile actuale nu putem avea cerere de credite si nici nu vom avea", a spus Isarescu. Potrivit guvernatorului BNR, o persoana care solicita credite la aceste dobanzi ar insemna sa aiba venituri "chiar exagerate", ce nu apar in recesiune. "Corectia in domeniul dobanzilor este necesara", a avertizat Isarescu. Declaratiile sefului bancii centrale vin dupa ce mai multi manageri de banci comerciale s-au plans in ultimul timp de cererea scazuta pentru credite, fapt care a condus si la contractia rapida a creditarii.
Isarescu a tinut sa adauge ca, in contextul in care mass-media vorbesc numai in termeni prapastiosi despre economie, contribuind la erodarea increderii consumatorului, bancile n-ar mai fi determinate sa dea credite. Acesta a indemnat la moderatie in exprimare. Totodata, guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca in perioadele de ajustare economica, asa cum este si cea pe care Romania o traverseaza, ratele de dobanda la depozite ar trebui sa fie cu 2,5-3% peste nivelul inflatiei anuale. "Daca pe piata monetara, dupa mari eforturi, am reusit sa aducem dobanzile in apropierea dobanzii-cheie, in relatia cu clientii, bancile practica dobanzi la pasive cu mult mai ridicate, de 11-12-13%. Dobanzile la pasive, intr-o economie care functioneaza normal, trebuie sa fie sub dobanda noastra, de 9%", a explicat Isarescu.
"Se dau in continuare dobanzi de 11-13%, chiar la credite noi. Probabil ceva in bucataria interna a bancilor nu functioneaza, bancile nu au incredere. Aceste dobanzi creeaza distorsiune atat in raport cu dobanda-cheie, cat si in raport cu inflatia, care a coborat sub 6%. La 12%, bancile dau celui care economiseste o dobanda reala de 6%. Aceasta este «un lux», ca sa fiu delicat in exprimare, nici nu-mi dau seama cum isi permit", a subliniat seful bancii centrale. "Cine si-ar lua banii de la un asemenea castig, de 6-7% dobanda reala, ca sa-i duca in ce? Mecanismele de piata vor sanctiona repede aceste distorsiuni", a adaugat Isarescu.
Potrivit acestuia, dobanzile inalte practicate de banci sunt contrabalansate de avalansa de rapoarte negative la adresa Romaniei, care opresc un flux mare de capital catre economie.
BCR da rapid semnalul ajustarii dobanzilor la credite
BCR, cea mai mare banca din sistem, a anuntat ca de ieri, concomitent cu intrarea in vigoare a noii dobanzi de politica monetara a BNR, va reduce chiar si cu 3% dobanzile la creditele pentru companii, astfel ca noile niveluri pornesc de la 13%. Totodata, BCR a redus din nou dobanzile la depozite, cu 0,25% pana la 1,75%, in functie de tipul depozitului si suma economisita.