» Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca inflatia va continua sa se situeze in jurul nivelului maxim atins in martie (8,63%), pana in luna iulie, urmand a cobori semnificativ incepand din luna august.
"Prognoza noastra este ca in trimestrul II vom avea o plafonare, cu deviatii mici de la maximul din martie, inainte de a incepe diminuarea, probabil mai substantiala din august. Precizia in aceste momente o consider un lucru arogant si asteptam toleranta cand vorbim despre diferente de 0,2-0,3%", a declarat Isarescu. Guvernatorul Isarescu a reamintit ca doar in trei tari, din 22 in care bancile centrale tintesc inflatia, nivelul acesteia se inscrie in intervalul tintit, deoarece toata lumea simte influentele crizei financiare internationale provocate de creditele ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, spune ca interventia autoritatilor (SUA) prin injectarea de bani publici pentru acoperirea pierderilor din sectorul privat, in incercarea de a nu fi afectata economia, risca sa ignore problema inflatiei. Odata pornita, aceasta inflatie se va rasfrange asupra tuturor tarilor, mai ales asupra celor care tintesc inflatia. "Deja majoritatea tarilor se afla in afara intervalelor tintite", a spus Lazea. Viceguvernatorul BNR, Cristi Popa, a declarat ca, in cazul ipotetic de intrerupere totala a liniilor de finantare de la bancile mama, doar doua banci din Romania ar avea probleme si ar putea fi influentata usor cresterea economica.
Acesta a reamintit faptul ca indepartarea de la intervalul tintit persista de un an si jumatate, iar in urmatorul raport al BNR nu crede ca se vor schimba multe. Guvernatorul Isarescu a atras atentia ca, in urmatoarea perioada, institutiile de credit trebuie sa aiba un bilant care sa cuprinda 10-15% titluri de stat. "Prudenta trebuie sa devina din nou o regula. Indicatorul «cota de piata» devine secundar la banci, in comparatie cu prudentialitatea (…). Dar, intr-o perioada nu prea indepartata, bancile trebuie sa ajunga la un bilant normal, cu 10-15% titluri de stat in portofoliu", a spus Isarescu. Guvernatorul a aratat ca, in principiu, nu exista probleme cu lichiditatea in Romania, insa unele banci se afla intr-un cerc vicios. "Le invit sa faca eforturi de temperare a creditelor si de capitalizare", a mentionat Isarescu. El a reafirmat nevoia existentei unei piete de titluri de stat, pe care o considera insa intarziata. Piata titlurilor de stat ar usura eforturile bancii centrale de a deveni debitor net.
Piata imobiliara, sub lupa
Banca Nationala a Romaniei (BNR) discuta cu notarii pentru a vedea o situatie reala a pietei imobiliare, deoarece s-a creat o intreaga fantasma, dar daca aceste preturi sunt reale ar trebui sa ne speriem, a precizat Mugur Isarescu.
"Se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara. Notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii. Exista foarte multe comentarii ca se va prabusi piata, depinde de unde, de la pretul real sau de la cel afisat fictiv", a spus Isarescu.
Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca actualele cotatii afisate sa fie, de fapt, cele reale, Isarescu a spus: "Ar trebui sa ne speriem, daca ar fi reale".