5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu: Exporturile vor fi mai temperate

Isărescu: Exporturile vor fi mai temperate

Banca Naţională a României a ridicat prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2% şi estimează pentru anul viitor o creştere a preţurilor decembrie la decembrie de 3%, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Până în trimestrul patru din 2013 vedem o anumită variaţie a inflaţiei pe care o ţintim, decembrie la decembrie, dar în limitele intervalului, peste 80% din variaţiile din acest an provin din efectul de bază. Modificările de prognoză sunt minore, dar echipa noastră de proiecţie este scrupuloasă”, a declarat Isărescu.

Minimul inflaţiei, în primul trimestru

Guvernatorul BNR a menţionat că noile informaţii arată că minimul de inflaţie aşteptat să fie atins în primul trimestru din acest an nu va coborî sub 2%.

„Efecte mai puţin favorabile vedem acum din partea preţurilor alimentare volatile. Impactul pe datele actuale este mai puţin favorabil. De aceea nu vedem că va mai putea să scadă IPC sub 2% în primăvara acestui an”, a continuat Mugur Isărescu.

El a arătat că în noua prognoză se regăseşte un impact diminuat al preţurilor reglementate la energie electrică şi gaze, întrucât Guvernul a negociat cu instituţiile financiare internaţionale amânarea majorării preţurilor.

În ceea ce priveste evoluţiile inflaţioniste, guvernatorul a declarat că „o ajustare descendentă rapidă şi o sporire a încrederii au fost peste aşteptările noastre şi acest indicator arată că atât contribuabilii, cât şi analiştii bancari şi-au sporit încrederea în politicile bancare, iar acest lucru ajută”.

Inflaţia la minimumul ultimilor 20 de ani

Inflaţia anuală, decembrie la decembrie, a coborât în 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, în principal ca efect al stagnării preţurilor alimentare.

Guvernatorul a mai precizat că nu se întrevede o explozie a cererii, ci dimpotrivă, o creştere temperată.

„Probabil şi exporturile vor fi mai temperate, dacă nu cumva o parte dintre ele vor fi stimulate de evoluţia cursului leului faţă de dolar. Am observat că aceste exporturi pe pieţele non europene au crescut rapid. Prevedem o anumită variaţie a inflaţiei, pe care o ţintim. E vorba de indicele preţului de consum, dar în limitele de variaţie. Variaţiile sunt mai mari în prima parte a intervalului”.

Conducerea BNR a argumentat, la începutul lunii februarie, reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 5,75% la 5,5% prin scăderea puternică a inflaţiei, care se va înscrie în ţintă în următorii doi ani, arătând totodată că vede ca principale riscuri inflaţioniste acţiunile Guvernului sau ale politicienilor.

 

Cele mai citite

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă