» In urma acordului cu FMI-UE, dobanzile nu au cum sa mearga decat in jos.
» Isarescu: Nimeni nu mai poate crede serios intr-un curs de 5 lei/euro.
» Isarescu: Nivelul de trai nu poate creste prin legi.
» BNR nu a urmarit nici direct, nici indirect finantarea deficitului bugetar, ci a asigurat o lichiditate suficienta in piata monetara.
Economia a raspuns "foarte bine" in primul trimestru in ceea ce priveste ajustarea deficitului extern, care s-a realizat indirect prin intermediul cursului de schimb, a declarat ieri, la Iasi, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. De asemenea, Isarescu a dat asigurari ca problema cresterii alarmante a cursului de schimb pana la un nivel care ar pulveriza bilanturile bancilor s-a rezolvat. Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca un curs de 5 lei/euro ar fi putut fi atins pe un gol de finantare, dar BNR nu a lasat piata sa duca leul spre acel nivel.
"Ajustare inseamna ca strangem cureaua. Orice ajustare este dureroasa. Ceea ce s-a intamplat in primele trei luni este cu mult peste ceea ce ma asteptam. Deci, economia a raspuns foarte bine. Pentru ajustarea deficitului extern, cursul de schimb si-a facut datoria", a declarat Isarescu. Guvernatorul BNR a avertizat insa ca ajustarea deficitului extern este incompatibila cu cresterea nivelului de trai. "Nu poti creste nivelul de trai prin decrete sau legi. Nivelul veniturilor trebuie sa fie legat de nivelul productivitatii, nu de dorinte. E greu de priceput", a precizat Isarescu.
In ceea ce priveste foamea de bani a Finantelor din primele luni ale acestui an, Isarescu a declarat ca BNR nu a urmarit nici direct, nici indirect finantarea deficitului bugetar. "A sprijini indirect ar putea sa insemne, asa, in acceptiunea mea, sa asiguram lichiditate suficienta in piata, astfel incat din piata monetara sa se poata finanta atat bancile comerciale, cat si Ministerul de Finante. Acest lucru este obiectivul principal al Bancii Nationale, sa asiguram lichiditate pietei monetare la un anumit nivel de dobanda. Faptul ca am venit cu dobanzile spre dobanda noastra inseamna ca ne-am indeplinit obiectivul", a explicat Isarescu. Guvernatorul BNR considera aberante nivelurile la care se situeaza inca dobanzile la depozite, cu peste 10 procente peste rata inflatiei, total nelegate de evolutia cursului de schimb.
Isarescu recunoaste ca a fost o perioada foarte grea, dar cu aceasta ocazie s-a dezvoltat o piata destul de adanca a titlurilor de stat. "Pot spune ca am reusit sa transformam un moment greu intr-o oportunitate si sa construim un instrument absolut necesar in functionarea pietelor financiare din Romania, si anume piata titlurilor de stat. Aceasta piata avea 7-8-10 miliarde lei si a ajuns, practic, la 30 miliarde lei", a spus Isarescu.
Moneda nationala ar fi putut urca la peste 5lei/euro daca golul de finantare nu ar fi fost acoperit prin acordul de imprumut cu FMI-UE. "Cu un gol de finantare care nu este acoperit, cursul de schimb se poate duce oriunde. Datoria noastra este sa aparam leul. Cum sa duca piata cursul cand ai un gol de finantare? In momentul in care incepe degringolada, si un curs de 4,7 lei/euro e optimist. Pentru perioada urmatoare, consider ca nimeni nu mai crede intr-un curs de 5 lei/euro sau la nivelul la care a fost in iarna", a spus Isarescu.
In plus, pe fondul acordului cu FMI-UE si al acordului de la Viena (prin care noua mari banci au declarat ca-si vor mentine finantarile catre filialele din Romania), dobanzile nu pot merge decat in jos, potrivit guvernatorului BNR. Isarescu a spus ca "bancile au intrat intr-o cursa periculoasa a dobanzilor. Acum, nu e usor sa le reduca. Dupa ce au platit atata la depozite pentru a-si tine clientii aproape, acum e greu. Conteaza cine incepe primul. Dobanzile nu pot merge decat in jos", a mentionat Isarescu.
Totodata, Romania este data drept exemplu pozitiv in UE, cu acordul de la Viena
"Acordul de la Viena, care a fost un pionierat, ar putea fi aplicat si in cazul altor tari. Astfel, Romania, din tara cu imagine neagra, a ajuns exemplul pozitiv", a spus guvernatorul BNR.