7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIPS Teodosie n-a ajuns la brutărie nici după patru ani

IPS Teodosie n-a ajuns la brutărie nici după patru ani

Acum mai bine de patru ani, în aprilie 2014, consilierii locali din Constanța votau un proiect prin care 150.000 de lei, bani publici, ajungeau în conturile Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de IPS Teodosie. Cu ei ar fi trebuit să se construiască o brutărie. Aceasta nu funcționează, iar Arhiepiscopia Tomisului nu ne-a permis accesul să facem câteva fotografii pentru a observa stadiul lucrărilor, motivând că am mai scris despre acest lucru în 2016.

Povestea începe în 2014, când Radu Mazăre a inițiat proiectul de hotărâre. „Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a venit la mine cu o idee pe care am îmbrăţişat-o: vrea să construiască o brutărie în care să facă aproximativ două sau trei mii de pâini pe zi, pe care să le împartă săracilor. Nu pot să nu fiu de acord să se facă pâini pentru săraci, care să se ofere gratis“, spunea primarul de atunci, care acum își petrece zilele în Madagascar. Proiectul a fost aprobat în unanimitate de către consilieri, iar Arhiepiscopia Tomisului a primit 150.000 de lei, adică 33.707 euro, la cursul BNR din ziua respectivă. Brutăria trebuia să producă aproximativ 1.500 de pâini în 24 de ore, iar acestea ar fi trebuit să ajungă la persoanele nevoiașe, Arhiepiscopia luându-și angajamentul că nu va desfășura activități comerciale.

 

 

După doi ani

În 2016 am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu cei 150.000 de lei alocați de consilierii locali. Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a confirmat faptul că acest sprijin financiar a fost acordat și că banii au ajuns la Arhiepiscopie. Potrivit acestuia însă, suma despre care vorbim nu este nici pe departe de-ajuns, ci „reprezintă cam un sfert din valoarea totală“. Așadar, brutăria imaginată de IPS Teodosie ar fi costat circa 600.000 de lei. „Alături de sursele proprii de finanțare, banii au fost folosiți la realizarea cuptoarelor, compartimentarea spațiului și o parte din amenajările interioare. Actualmente, proiectul este edificat cam în proporție de 40%. Au mai rămas de realizat utilitățile, restul de amenajări interioare și mobilier, finisajele interioare și exterioare“, declara pentru „România liberă“, în martie 2016, Eugen Tănăsescu. Nu ni s-a permis accesul să facem fotografii, dar Arhiepiscopia ne-a pus la dispoziție două poze despre care spune că sunt făcute în interiorul brutăriei.

 

După patru ani

Am solicitat, recent, Arhiepiscopiei Tomisului informații despre brutărie, cu speranța că aceasta este funcțională și că mii de oameni primesc zilnic o pâine caldă gratuit. Am adresat șase întrebări: În ce stadiu se află în acest moment proiectul?; Cât din proiect s-a construit până acum?; De unde au fost cumpărate echipamentele achiziționate până acum?; Prin ce procedură au fost achiziționate?; Cât au costat?; Care sunt lucrările ce trebuie realizate pentru ca brutăria să devină funcțională? De asemenea, am adresat o rugăminte către IPS Teodosie să ne permită accesul în brutărie pentru a face fotografii care să evidențieze evoluția lucrărilor, mai ales că vorbim despre bani publici. IPS Teodosie, prin biroul de comunicare al Arhiepiscopiei, ne-a transmis următoarele: „Despre subiectul brutăriei ați primit o serie de informații, pe care cu obiectivitate le-ați și publicat, în exclusivitate, în 2016. În măsura în care vor apărea noutăți legate de subiect, vă vom ține la curent“. Am revenit cu rugămintea de a ne permite accesul pentru a realiza fotografii, dar nu am mai primit niciun răspuns.

 

Cât costă

Așa cum arătam și în articolul din 2016, o linie de panificație poate fi cumpărată cu circa 20.000 de euro, adică mai puțin de 100.000 de lei, la cursul actual. Potrivit site-ului Rural Online, cofinanțat din Fondul Social European prin POS Dezvoltarea, „o linie nouă de panificație, cu o capacitate de 800 franzele pe schimb, presupune o investiție de circa 20.000 de euro în echipamente“.

Cele mai citite

Profesor de economie: „Taxa pe stâlp”, o măsură nocivă, disperată și fără viziune economică

Cristian Păun a explicat că această taxă va avea un impact economic negativ, afectând investițiile, industrializarea și echilibrul balanței comerciale a României Profesorul de economie,...
00:02:13

VIDEO. Muntenegru este în doliu, după ce un bărbat înarmat a ucis 12 persoane

Muntenegru a început joi trei zile de doliu național, după ce un bărbat înarmat a comis o masacru într-un restaurant dintr-un sat, ucigând 12...

Meghan Markle, înapoi pe social media

Meghan Markle, Ducesa de Sussex, a revenit pe Instagram, fiind prima postare din 2020 încoace. Aceasta a deschis un cont oficial pe platformă, @meghan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă