Investitorii pe piata romaneasca de capital au pierdut in numai doua zile o jumatate de miliard de euro din cauza unei dezbateri parlamentare, a afirmat presedintele Comisiei de buget, finante, banci a Senatului, Varujan Vosganian, intr-o dezbatere privind fondurile de investitii.
Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a coborat in doua zile cu cinci puncte procentuale, dupa ce Comisia de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor a aprobat, miercurea trecuta, o propunere legislativa care vizeaza includerea actiunii concertate in pragul de detinere de unu la suta in cazul actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF), limitand astfel posibilitatea concentrarii acestor actiuni in posesia unui numar redus de investitor Actiunea concertata se refera la cazul cand doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul, de exemplu, de a obtine o pozitie de control sau majoritara intr-o companie, prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara de capital
Vineri, la reluarea tranzactiilor cu actiuni SIF, bursa a scazut cu trei procente. „In numai patru ore, Romania a saracit cu 300 de milioane de euro”, a afirmat Vosganian
Senatorul liberal sustine ca aplicarea acestei prevederi ar determina ca in urmatoarele 60 de zile pe bursa sa fie vandute actiuni SIF de 100 de milioane de euro, luand in considerare numai relatiile sot-sotie sau tata-socru ale investitorilor, care ar intra sub incidenta actiunii concertate
Deputatii se apara
Vicepresedintele Comisiei de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache, considera insa ca pragul de unu la suta cu includerea actiunii concertate este un prag optim pentru actuala etapa de dezvoltare, un prag care atrage dupa sine atat o transparenta sporita in aceste SIF-uri si asigura un control al actionarilor asupra conducerii executive, problema majora in aceste SIF-uri. Iordache a afirmat ca despre „beneficiile” concentrarii actionariatului ar trebui intrebati cei 100.000 de cuponari de la Dacia, atunci cand Renault a delistat compania de la bursa.
Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a declarat ca registrele trimit raportari Comisiei, conform carora nu sunt semnalate depasiri ale pragului de unu la suta, fiind inregistrat un singur caz cu 1,006 la suta din capitalul unui SIF
Ea a aratat ca SIF-urile sunt niste produse ale pietei romanesti si trebuie avut grija de portofoliul lor, care sa fie mentinut „curat”, fara abuzuri de genul vanzarilor de active subevaluate sau la momente nepotrivite. Anghelache a subliniat totodata ca pot fi gasite si alte modalitati pentru a nu exista o presiune de vanzare pe actiuni SIF, cum ar fi suspendarea drepturilor de vot pentru cei care au detineri peste pragul prevazut.
Initial, au existat doua propuneri
In Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor cand a fost dezbatut proiectul referitor la pragul de detinere a SIF-urilor si impactul acestuia asupra pietei de capital si al investitorilor, au existat doua propuneri: prima, cea referitoare la pragul de 1% fara includerea actiunii concertate si cea de-a doua vizand un prag de 1%, cu includerea actiunii concertate, propunere insusita si de catre reprezentantul Ministerului Finantelor.
In urma dezbaterilor, castig de cauza a avut propunerea privind includerea in pragul de 1% a actiunii concertate. Vicepresedintele Comisiei, Gratiela Iordache, a sustinut necesitatea informarii imediate a presei si a pietei reglementate in vederea asigurarii unui acces egal la informatie al tuturor investitorilor. La vot a fost inregistrata o singura abtinere, cea a Gratielei Iordache, toti ceilalti votand „pentru”. „Abtinerea mea s-a datorat unui conflict de interese de ordin moral si nu legal, datorat faptului ca sunt directorul Asociatiei Actionarilor din Romania unde membrii cosiliului director sunt reprezentati ai SIF-urilor. Mi-as dori ca si plenul camerei sa aiba in vedere interesul investitorilor si al pietei de capital atunci cand acest act normativ va intra in dezbatere”, a declarat la vremea aceea Gratiela Iordache.
Activele SIF au crescut cu peste 350% fata de anul 2001
Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) au totalizat la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut 5,068 miliarde lei noi, in crestere cu 1,6% fata de luna anterioara si cu 57% fata de finele anului 2004, conform datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv. Aceeasi sursa arata ca, fata de anul 2001, activele SIF au crescut cu 352,6%. Exprimata in moneda unica europeana, suma activelor nete ale SIF a fost la finele lui 2005 de 1,378 miliarde euro, in crestere cu 69,4% fata de 2004, interval in care aprecierea leului fata de moneda euro a fost de 7,8%.
In privinta detinerilor celor cinci SIF din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe RASDAQ, SIF5 Oltenia ocupa primul loc la acest capitol, cu un portofoliu in valoare de 1,262 miliarde lei noi, din care peste 97% sunt considerate imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri, respectiv 736 milioane lei, se situa SIF2 Moldova.
Nivelul de capitalizare pe ansamblul SIF-urilor, atins la finele lunii decembrie 2005, a fost de peste 6,5 miliarde lei si a fost cu 4,4% mai mare decat in luna anterioara.