Un grup de noua deputati PNL, PD si UDMR propun o lege prin care sa fie acordat un sprijin investitorilor in construirea de camine studentesti private, pornind de la conditiile precare in care locuiesc tinerii care studiaza in alta localitate decat domiciliul de resedinta.
In Romania, numarul acestora este mai mare decat in tarile UE, unde procentul este de 10%, comparativ cu noi, unde procentul este de 30%. Initiatorii propun avantaje si drepturi pentru investitorii privati, intre care se numara atribuirea unui teren in folosinta gratuita pe toata durata existentei constructiei, acordarea de credite cu dobanda subventionata de la bugetul de stat in procent de 25%, dobandirea dreptului de proprietate asupra constructiei sau, de ce nu, a constructiilor rezultate din investitie si, in fine, bransarea gratuita la utilitatile corespunzatoare pentru realizarea investitiei.
Investitorii trebuie sa fie persoane onorabile, cer initiatorii legii, respectiv sa faca dovada ca nu au datorii la bugetul de stat, sa prezinte garantii financiare sau imobiliare si dovada unei experiente de minimum un an in domeniul constructiilor civile. In plus, trebuie sa respecte legislatia in domeniul executarii lucrarilor in constructii, sa nu schimbe destinatia de camin studentesc a investitiei si sa aiba autorizatie de constructie.
Guvernul i-a incurajat pe initiatori trimitandu-le in scris un punct de vedere favorabil, cu unele sugestii: sa prevada suma maxima a ajutorului alocat de la buget de care poate beneficia un investitor, sa precizeze limita maxima a creditului pentru constructia unui camin si modalitatea de realizare a investitiei. In plus, mai este sugerata conditionarea unor astfel de constructii de existenta in zona a unor institutii de invatamant superior.
Guvernul semnaleaza si restrangerea sferei investitorilor prin referirea stricta la cei privati, afectand astfel mediul concurential normal. In rest, nu are nici un fel de obiectii cu privire la posibilitatea ca persoanele juridice sa fie atat romane, cat si straine.
Comisia pentru invatamant a Senatului a avizat favorabil propunerea, care isi continua drumul legislativ.