-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitiile in energie ar putea urca la 7,8 miliarde euro

Investitiile in energie ar putea urca la 7,8 miliarde euro

» Enel va investi 700 milioane de euro in reteaua de distributie de energie.

» Petrom va folosi 500 milioane de euro pentru modernizare.

» Proiectele energetice mici atrag 1,5 miliarde euro.

Industria energetica romaneasca ar putea primi in acest an investitii totale de 7,8 miliarde euro, care ar putea ajuta Romania sa devina un exportator net de energie in urmatorii ani.
Petrom si Enel, doua mari companii din domeniul privat, planuiesc sa inceapa in acest an proiecte in valoare totala de 1,2 miliarde euro, iar grupul ceh CEZ va incepe lucrarile la investitia sa de 1,1 miliarde euro intr-un megaparc eolian.
Italienii de la Enel au un plan de investitii in valoare de 700 milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, iar Petrom a obtinut o linie de finantare de la compania-mama, OMV, de 500 milioane de euro.

Piata energetica romaneasca ia in calcul si investitia in energie nucleara. "Cea mai mare investitie in energie este aceea in reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara din Cernavoda, de 4 miliarde euro, dar ea este si cea mai mare incertitudine, din cauza procedurilor greoaie care au generat intarzieri", a spus analistul economic Aurelian Dochia. Proiectelor mari li se alatura o serie de investitii de mici dimensiuni, dar a caror suma poate depasi 1,5 miliarde euro, estimeaza expertii.
"In afara marilor proiecte exista mai multe investitii mici care, insumate, depasesc 1,5 miliarde euro. Este un interes mare pentru centralele eoliene si se vor face investitii in microhidrocentralele vandute anul trecut de Hidroelectrica, pentru a fi puse in functiune", a estimat Dochia. La aceste proiecte se mai adauga si extinderea retelelor de gaze si de electricitate de catre companii private infiintate pentru distributie, spune Dochia.

In categoria proiecte mici se numara si cele incepute de doua firme romanesti, Ewind si Wind Power Park, care vor primi de la compania daneza Vestas 67 de turbine eoliene ce vor fi amplasate in regiunea Constanta. Investitia in cele 67 de turbine eoliene s-ar putea ridica la sume situate intre 261 si 300 milioane euro, calcul facut tinand cont de puterea generata, de 201 MW, si de costurile de instalare, estimate de specialisti la 1,3-1,5 milioane euro/MW.
Contour Global, o companie care dezvolta proiecte de infrastructura energetica, are ca termen de livrare sfarsitul anului 2009 pentru doua centrale electrotermice. Acestea vor furniza electricitate si apa pentru fabricile Coca-Cola HBC, la un cost pe care compania americana nu l-a dezvaluit.

Italienii de la Enel vor folosi suma de 700 milioane euro pentru modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice pe care le detin in Romania, respectiv cele din regiunile Muntenia, Banat si Dobrogea. Compania energetica italiana controleaza aproape o treime (30%) din piata romaneasca a distributiei de energie, detinand fostele companii Electrica Dobrogea, Electrica Banat si Electrica Muntenia Sud.

Jumatatea de miliard de euro obtinuta de Petrom de la actionarul majoritar, grupul austriac OMV, va fi utilizata pentru acoperirea nevoilor financiare ale distribuitorului autohton de carburanti, iar termenii de finantare reflecta conditiile de piata ale companiei. "Aceasta linie de finantare este parte a unui program de finantare mai amplu, agreat in luna iunie a anului trecut, necesar pentru a sustine restructurarea si modernizarea companiei. Obiectivele noastre in ceea ce priveste dezvoltarea companiei sunt extrem de ambitioase, iar investitiile – pe masura. Avem avantajul de-a fi parte a unui grup energetic lider in Europa Centrala, concretizat intr-un parteneriat strategic cu OMV", a declarat directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Un alt mare investitor in proiecte energetice in Romania este si CEZ, care, pe langa cele 1,1 miliarde de euro programate in energii regenerabile, detine o participatie la proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si la cel al termocentralei din Galati, unde impreuna cu Electrocentrale Galati si Termoelectrica urmeaza sa investeasca 400 milioane de euro. In ceea ce priveste respectarea termenului de livrare al primei etape din proiectul eolian, reprezentantii companiei ne-au declarat ca "vor respecta termenul de livrare", adica finele anului curent.

» Criza nu incurca planurile
Specialistii spun ca investitiile in energie nu vor fi afectate de criza financiara deoarece sunt plasamente pe termen lung. "Piata energiei lucreaza cu investitii pe termen lung, proiectele incepute se vor finaliza. E un domeniu in care nu conteaza prea mult nici scaderea temporara a preturilor la energie, deoarece in viitor piata se va schimba, iar rentabilitatea lor se vede in timp", spune Dochia.

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă