Printre cele mai importante investiţii din Cluj se numără o viitoare fabrică de trenuri de mare viteză.
Anul 2011 ar urma să aducă la Cluj investiţii care vor genera minimum 5.000 noi locuri de muncă. Valoarea investiţiilor se ridică la peste 200 milioane de euro. Cele mai multe investiţii sunt ale unor companii private.
Anul viitor vor începe la Cluj-Napoca demersurile pentru producerea de trenuri de mare viteză. Este vorba de trenuri modulare, care vor putea atinge viteze de până la 160 de kilometri pe oră. Acestea vor fi fabricate sub licenţa firmei canadiene Bombardier, de către compania clujeană Remarul 16 Februarie, care produce material rulant pentru căile ferate. Noua fabrică va genera 2.500 noi locuri de muncă. Trenurile de mare viteză ar urma să fie vândute în toată zona Balcanilor şi în ţări din Europa de Est precum Ungaria ori Polonia.
„Terapia” mai doreşte o fabrică la Cluj
O altă mare investiţie va fi o nouă fabrică de medicamente generice, creată de grupul Terapia Ranbaxy, care va investi 50 milioane de euro şi va crea alte 500 noi locuri de muncă. Noua fabrică va fi construită lângă unitatea de producţie pe care Terapia Ranbaxy o deţine în prezent în Cluj-Napoca. „Medicamentele care vor fi produse aici vor fi vândute în România, în alte ţări din Uniunea Europeană, în fosta Uniune Sovietică, în Orientul Mijlociu şi în Orientul Îndepărtat”, spune directorul general al grupului farmaceutic, Dragoş Damian.
Alte investiţii anunţate sunt cele ale companiei Nestle, care va construi o fabrică în Bonţida, sau ale furnizorilor IKEA, precum Ecolor, care vor construi noi hale pentru produs canapele pentru holdingul suedez în Cluj-Napoca şi Jucu. Nu vor lipsi investiţii ale unor concerne germane care investesc în domenii precum infrastructură ori crearea de parcuri industriale private. Alte investiţii anunţate sunt cele ale furnizorilor de software pentru telefoanele mobile SonyEricsson, precum firma suedeză MoSync, condusă de unul dintre foştii directori de la Ericsson. În domeniul noilor tehnologii, în zona Sânicoară, compania clujeană Beyfin intenţionează să creeze o fabrică de panouri fotovoltaice. Practic, cele câteva zeci de muncitori ai companiei clujene vor ansambla componentele aduse din Italia. Valoarea investiţiei este de până la 20 milioane de euro. Piaţa de panouri fotovoltaice se dezvoltă accelerat, mai ales în contextul în care Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat modificarea unui contract de asociere cu grupul TriGranit, reprezentat în România de omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj.
Iniţial, TriGranit ar fi urmat să construiască un cartier de locuinţe. Însă, din cauza crizei, terenul de peste 100 de hectare din zona Someşeni va primi o altă destinaţie. Acolo va fi amenajat unul dintre cele mai mari parcuri de panouri fotovoltaice din Europa de Est, care va vinde energie verde către consumatori. De asemenea, Consiliul Judeţean Cluj va investi pentru crearea celui de-al patrulea parc industrial public, care va fi localizat în comuna Feleacu şi va fi destinat intreprinderilor mici şi mijlocii şi firmelor din domeniul logistic. Acest parc va fi construit pe un teren de 80 hectare situat chiar lângă ultimul tronson al centurii de ocolire a Clujului Vâlcele – Apahida. De asemenea, noul parc logistic va fi legat şi de nodul rutier de la Turda al Autostrăzii Transilvania printr-o şosea lungă de circa opt kilometri.