-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInstalatie pentru racirea aerului in spatii exterioare

Instalatie pentru racirea aerului in spatii exterioare

Aerul conditionat pentru gradina sau un alt spatiu deschis pare o utopie pentru cei mai multi potentiali utilizatori. Totusi, un inginer roman a realizat un procedeu si un echipament care permit climatizarea eficienta a aerului dintr-un spatiu exterior. „Microman”, inventia inginerului Mircea Manolescu, are la baza un principiu fizic folosit inca din antichitate. „Racirea spatiilor exterioare prin procedee numite de "free cooling" nu constituie o inventie, ci un principiu fizic folosit inca din antichitate, diferenta consta in tehnologia folosita pentru a obtine acest rezultat. Poate ati trecut pe langa persoane care realizau "free cooling", insa cu un randament scazut si nu ati realizat maretia momentului. (…) Cel mai frecvent exemplu este cel al florareselor care stropesc pe jos cu caldarea de apa pentru a racori zona in care sunt ele”, a explicat autorul inventiei premiate la mai multe saloane internationale.

Racire prin pulverizare de apa

Din punct de vedere fizic, principiul metodei este simplu: in cadrul procesului de evaporare pot fi controlate atat umiditatea, cat si temperatura aerului. „Umidificarea aerului poate duce la saturarea sa si depasirea limitei de confort, deci pulverizarea trebuie sa inceteze inainte de atingerea acestui prag”, a explicat inventatorul. Pentru a realiza o instalatie eficienta, proiectarea corecta este esentiala. „Daca instalatia este subestimata, nu se obtine rezultatul asteptat, iar daca este supraestimata, se ajunge usor in zona de disconfort si apare senzatia de zapuseala. De aceea proiectul fiecarei zone in parte trebuie sa tina seama de parametrii specifici zonei pe care dorim sa o racim”, a mai spus inginerul Manolescu.

De la aplicatii civile la stingerea incendiilor

Echipamentul Microman are o gama vasta de utilizari, de la racirea spatiului din jurul unei piscine pana la stingerea incendiilor. Astfel, se pot raci spatii de circulatie de interes deosebit, agrement, tribune si baze sportive, terase, piete, depozite de materiale inflamabile sau spatii interioare mari (spatii expozitionale, cladiri sociale, depozite). In zona apli-catiilor industriale, echipamentul poate fi folosit la racirea halelor industriale, asigurarea unei tem-peraturi suportabile in halele ce adapostesc procese cu degajari majore de caldura, mentinerea particulelor de praf la nivelul solului. In agricultura, echipamentul poate asigura pastrarea umiditatii minime in sere, mai ales in perioada de asimilare a apei prin frunze, duce la evitarea exploziilor determinate de pulberile combustibile de cereale din aerul uscat din silozuri, la evitarea deshidratarii fructelor in spatiile de depozitare. O alta zona de aplicatii o reprezinta stingerea incendiilor si impiedicarea propagarii acestora.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă