9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăInstabilitatea politica poate afecta nivelul investitiilor

Instabilitatea politica poate afecta nivelul investitiilor

Chiar daca, deocamdata, criza politica din Romania nu a avut efecte negative, daca situatia se va mentine pe termen lung si daca instabilitatea nu se va mentine la un nivel mai redus decat in tarile din regiune valoarea investitiilor straine ar putea scadea, este de parere reprezentantul regional al Fondului Monetar International (FMI), Juan Fernandez Ansola.
El a aratat ca guvernarea printr-un cabinet de coalitie presupune si existenta unor neintelegeri intre parteneri, situatie care este inteleasa de investitori, insa aceste divergente nu trebuie sa continue pe termen lung. Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria a declarat ieri ca situatia este inca in limite normale, iar echipa FMI care va sosi saptamana viitoare in Romania pentru consultari cu autoritatile va face o analiza mai detaliata.
Misiunea Fondului se va afla in tara noastra in perioada 21 februarie-7 martie, pentru consultarile macroeconomice anuale cu autoritatile de la Bucuresti. Ultima vizita in Romania a expertilor FMI a avut loc in octombrie 2006.
In ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei in acest an, Ansola a considerat ca ea se va mentine ridicata, avansand cifra de 6,5%. El a precizat insa ca inflatia va depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei, iar deficitul de cont curent va ramane la niveluri inalte. Pe de alta parte, deficitul bugetar a fost estimat de oficialul FMI pentru anul in curs la 12% din PIB, in conditiile in care in 2006 el nu a depasit 10%.
Potrivit oficialului FMI, acestea sunt estimari preliminare, concluziile urmand sa fie formulate de misiunea care se va afla in Romania saptamana viitoare.
Anul trecut, cresterea economica a fost de circa 8%, potrivit estimarilor oficiale. Estimarea preliminara a FMI indica insa o cifra de 7,5%, dupa cum a precizat Juan Fernandez Ansola. Rata inflatiei a scazut de la 8,6% la 4,87%, iar banca centrala are o tinta de 4% pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct procentual.

“Taxa Vladescu” nu este agreata

Intrebat de jurnalisti, oficialul Fondului s-a referit si la deja celebra taxa de prima inmatriculare a vehiculelor, cunoscuta si sub numele de “taxa Vladescu”, dupa numele ministrului Finantelor.
Precizand din capul locului ca este vorba de o problema pe care Romania va trebui s-o regleze cu Comisia Europeana, Ansola a opinat insa ca, pe termen lung, implementarea oricaror masuri protectioniste “nu reprezinta un lucru bun pentru tara”.
Ultima vizita a expertilor FMI in tara noastra a avut loc in octombrie 2006. Negocierile pentru continuarea acordului cu FMI semnat in iulie 2004 au esuat in octombrie 2005, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare internationale. Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei.

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: vreme caldă până aproape de mijlocul lunii februarie

În perioada următoare, valorile termice vor fi peste cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Meteorologii anunță...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă