1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIngrijorarile persista, dar discutiile cu guvernul au fost excelente

Ingrijorarile persista, dar discutiile cu guvernul au fost excelente

Negociatorul sef al FMI in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a declarat, ieri, ca discutiile recente purtate cu oficialii romaniÊau fost excelente, dar persista inca ingrijorarile institutiei internationale cu privire la situatia macroeconomica a tarii noastre. Emmanuel van der Mensbrugghe a spus ca au fost identificate trei probleme cu care se confrunta economia romaneasca, respectiv rata inflatiei, care se pastreaza inca la un nivel inalt, cresterea economica, care si-a redus ritmul de avansare, si deficitul de cont curent, care s-a marit in anul 2005.
Pe un ton edulcorat fata de cel folosit la sfarsitul lunii octombrie 2005, cand anunta ca acordul FMI cu Romania a „deraiat”, negociatorul sef a precizat ca exista trei zone asupra carora Guvernul si Banca Nationala trebuie sa actioneze astfel incat sa poata fi atinse tintele propuse, respectiv continuarea procesului de dezinflatie, realizarea unei cresteri economice sustenabile si limitarea deficitului de cont curent. In opinia sa, oficialii romani trebuie sa adopte politici monetare, salariale si fiscale mult mai stricte. Desi a remarcat ca Banca Nationala a adoptat o politica monetara foarte buna, prin cresterea ratei dobanzii de interventie, Emmanuel van der Mensbrugghe a accentuat ca acest lucru trebuie sa continue.

Politica salariala,
un proces dificil

Oficialii FMI sunt de parere ca un element care distinge Romania fata de tarile din regiune este politica salariala. „Salariul mediu in sectorul public a crescut cu 12-15% anul trecut. Cresterile salariale, care in toate celelalte tari ale Europei se realizeaza o data pe parcursul unui an, in Romania au loc de mai multe ori. Este dificl sa atingi tinta de inflatie propusa cu astfel de cresteri salariale. In Romania, politica salariala este un proces lung si dificil, iar noi recomandam adoptarea unor masuri mai stricte”, a spus reprezentatul institutiei internationale.

Obiectivul politicii fiscale

In ceea ce priveste politica fiscala, reprezentantul FMI este de parere ca aceasta ar trebui sa se concentreze pe cresterea veniturilor bugetare. Desi cu numai cateva luni inainte, Emmanuel van der Mensbrugghe spunea ca una dintre caile prin care acest lucru ar putea fi realizat ar fi cresterea nivelului TVA, acum a evitat sa numeasca taxele si impozitele care ar trebui sa fie modificate. „Nu ne gandim la cresterea unui anumit tip de impozit. Calea optima pentru cresterea veniturilor bugetare ar trebui sa fie eliminarea exceptiilor de la impozitare”, a declarat Mensbrugghe.

Estimari ale FMI

FMI estimeaza pentru acest an o inflatie de 6,5%, nivel ce depaseste tinta stabilita de oficialii de la Bucuresti, a declarat Mensbrugghe. Pentru acest an, obiectivul propus de Guvern si Banca Nationala vizeaza o crestere a preturilor de consum cu 5%, cu o variatie de plus/minus 1%.
Reprezentantul FMI a spus, de asemenea, ca deficitul contului curent ar putea fi redus in acest an la 9% din Produsul Intern Brut (PIB), in scadere fata de 9,4%, cat se estimeaza pentru 2005. Potrivit oficialului FMI, acest nivel al deficitului de cont curent reprezinta un obiectiv rezonabil in conditiile unor politici economice corecte. In ceea ce priveste cresterea economica, aceasta s-a ridicat la 4% din PIB, potrivit primelor estimari ale FMI, ritm de dezvoltare ce se situeaza la jumatate fata de avansul consemnat in 2004. Emmanuel van der Mensbrugghe a declarat ca economia romaneasca are un potential de crestere in acest an de 5-5,5%.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă