29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024

Inflatie minima record

• Rata inflatiei a fost de 0,04% in februarie comparativ cu luna anterioara
• S-au marit: tarifele la apa, canal, salubritate si reparatii auto, zaharul si legumele
• S-au ieftinit: ouale, carnea, inclusiv conservele si preparatele, combustibilii, serviciile telefonice

cel mai redus nivel al inflatiei dupa anul 1990 a fost atins in luna trecuta, cand rata anualizata s-a situat la 3,81%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Astfel, in februarie preturile de consum au fost aproape neschimbate, cu o usoara crestere doar in cazul serviciilor. Minimul anterior fusese consemnat chiar in luna ianuarie 2007, cand s-a atins un nivel de 4,01%. Avansul preturilor se incadreaza astfel in obiectivul Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an, care tinteste o inflatie la sfarsit de an (decembrie 2007 fata de decembrie 2006) de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus.

Servicii mai scumpe
Potrivit INS, serviciile s-au scumpit in februarie cu 0,38%, datorita majorarii tarifelor la apa, canal, salubritate si reparatii auto, electronice si lucrari foto, la ingrijire medicala si la igiena si cosmetica. O scadere usoara, cu 0,4%, s-a inregistrat la tarifele de telefonie.
In acelasi timp insa, marfurile alimentare si cele nealimentare s-au ieftinit cu cate 0,03%.  La marfurile alimentare, cresteri importante de preturi s-au inregistrat la legume si conserve de legume, zahar, fructe si conserve de fructe, produse de morarit si panificatie si lapte si produse lactate. Aceste cresteri au fost compensate de scaderea preturilor la oua cu 14,7% si la carne, preparate si conserve din carne, cu 0,6%.
In cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la tutun si tigari. Scaderi de preturi au avut combustibilii, medicamentele si produsele cultural-sportive.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o crestere a preturilor de consum pentru primul trimestru al acestui an de 0,8%, cu o inflatie medie de 4,1%. CNP anticipeaza o inflatie de 4,3% pentru sfarsitul anului, nivel similar celui mediu. Anul trecut, inflatia medie a fost de 6,56%.

Riscuri
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, declara in februarie ca miza principala a BNR o reprezinta scaderea sub 5% a ratei medii a inflatiei. "Daca vorbim de proiectia anuala, aceasta este de 4,6%, dar in acest an trebuie sa vorbim in principal de consolidarea dezinflatiei", spunea guvernatorul, care preciza ca, "indiferent cat va fi inflatia decembrie la decembrie in acest an, rata medie pentru 2007 va cobori sub 5%". Dintre riscurile care ameninta inflatia din acest an, Mugur Isarescu a mai enumerat cresterea salariilor intr-un ritm mai mare decat al productivitatii muncii, abaterea de la parametrii stabiliti ai exercitiului bugetar si amplificarea dezechilibrului.

Cele mai citite

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă