» Guvernul a redus cu 1,16 miliarde de lei deficitul fiscal prin taierea cheltuielilor la unele ministere.
» Bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu 814 milioane de lei pentru pensii, ajutoare si alocatii.
» Fara seceta din acest an, care a scazut productia agricola cu 20%, am fi avut o crestere economica record, de 8%.
Guvernul a aprobat ieri a treia rectificare din acest an a bugetului de stat, care reduce deficitul fiscal pana la 2,4% din produsul intern brut (PIB) prin micsorarea cheltuielilor cu 1,16 miliarde lei (aproximativ 340 milioane euro). Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a explicat ieri ca miscarea de taiere a deficitului fiscal da un semnal de coordonare a politicilor guvernului cu cele ale bancii centrale, dar a lasat sa se inteleaga ca sacrificiul este datorat unui an agricol foarte prost, care a urcat preturile produselor alimentare cu 8%. "Fara seceta din acest an, care a scazut productia agricola cu 20%, am fi avut o crestere economica record, de 8%", a estimat Vosganian, care avanseaza un PIB de 6% pentru acest an.
Trei ministere iau bani
Desi calculele arata o economie de peste 1,1 miliarde lei, posibila prin taierea unor cheltuieli si luarea in calcul a creditelor neangajate, rectificarea aloca bani pentru programe sociale, cum ar fi majorarea pensiilor si a alocatiilor de stat pentru copii.
Asa cum fusese anuntat, Ministerul Muncii, Ministerul Internelor si Reformei Administratiei si Fondul National Unic pentru Asigurari Sociale de Sanatate au primit bani de la buget. Astfel, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu 814 milioane lei (233 milioane euro). Banii vor fi utilizati la finantarea majorarii pensiilor agricultorilor, la plata indemnizatiilor veteranilor de razboi, la alocarea ajutoarelor de incalzire a locuintei si la alocatiile de copii. Ministerul Internelor si Reformei Administrative primeste 200 milioane lei.
Ministerul Mediului a pierdut alocari in valoare de 150 milioane lei, Ministerul Agriculturii are un minus de 100 milioane lei, Ministerul Apararii are un buget mai mic cu 382 milioane lei, iar Ministerul Educatiei pierde 435 milioane lei. Ministerul Economiei si Finantelor pierde si el 314 milioane lei la rectificarea din noiembrie.
Vosganian a mai explicat ca a taiat sumele aferente creditelor externe neangajate de la Ministerul Dezvoltarii (285 milioane lei), de la Ministerul Internelor (80 milioane lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (23 milioane lei).
Fiscul va controla risipa
Organismele financiare internationale au criticat situatia in care Romania cheltuia spre finalul anului, in conditii lipsite de transparenta, sume mari, dupa ce rula bugetul cu excedente. Vosganian a anuntat ca, dupa ce bugetul de stat a avut in octombrie un excedent cat 0,3% din PIB, "in noiembrie se intra pe deficit", dar a avertizat ministerele ca va instaura un mecanism de control al cheltuielilor. Mecanismul de control la care se refera este format din seful Fiscului, secretarul de stat din Finante responsabil cu bugetul si persoana care da ultimul aviz pentru deschiderea creditelor bugetare. "Am avertizat ministerele ca nu vom accepta alocarea sumelor numai pentru a fi raportate cheltuielile realizate conform programului", a spus Vosganian. Ministrul Economiei si Finantelor sustine ca nu au fost operate reduceri ale fondurilor alocate pentru investitii.
La conferinta de presa de la Palatul Victoria menita sa explice rectificarea, Vosganian nu a putut oferi date precise privind nivelul absolut al chetuielilor si veniturilor bugetului din acest an, dar a estimat ca veniturile din acest an reprezinta cam 98% din program. El a lamurit ca actuala rectificare nu modifica decat partea de cheltuieli a bugetului de stat pentru 2007.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, a observat insa la canalul The Money Channel ca la partea de venituri bugetul de stat pare nerealist si a avertizat ca exista primejdia ca in 2008 sa cheltuim prea mult, crezand ca vom incasa mai mult.