5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBuzunarele românilor, lovite din nou. Inflația, la cea mai mare cotă, din...

Buzunarele românilor, lovite din nou. Inflația, la cea mai mare cotă, din 2013 încoace

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 2,6%, cel mai mare nivel înregistrat din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, mărfurile alimentare au înregistrat și ele o creștere cu 3,52%, în tim ce produsele nealimentare s-au majorat cu 3,26%. 

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,77%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în octombrie, în medie, cu 1,28% comparativ cu luna septembrie.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,3%, în medie, faţă de luna septembrie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 1,74%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,16%.

Comparativ cu octombrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a zecea lună a acestui an cu 3,52%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,26%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,33%.

Faţă de luna septembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a zecea lună a acestui an, la alte legume şi conserve de legume (7,66%), energie electrică (6,94%) şi ouă (6,63%).

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

În ultima prognoză, publicată în noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 2,7% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.

Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă