13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăInflatia anuala se mentine peste 4,9%, ignorand slabirea puterii de cumparare

Inflatia anuala se mentine peste 4,9%, ignorand slabirea puterii de cumparare

» Tigarile, salubritatea si cursul de schimb au generat peste jumatate din nivelul inflatiei anuale.

Preturile de consum au avansat in septembrie cu 0,4% – cel mai ridicat ritm din ultimele sase luni –, in special pe fondul scumpirii tigarilor, al cresterii tarifelor la apa, canal, salubritate si al deprecierii leului. In acest fel, inflatia anuala aproape ca a stagnat in apropierea nivelului inregistrat in luna precedenta, la 4,94%, marcand o incetinire brusca a procesului dezinflationist inceput in luna februarie. De asemenea, se observa ca inflatia raspunde foarte lent la slabirea cererii pe fondul scaderii puterii de cumparare, fapt semnalat de mai mult timp de analisti si mai recent de expertii FMI.

Totodata, analistii ING estimeaza ca e posibil ca BNR sa nu-si atinga nici in acest an tinta de inflatie (3,5% plus/minus un punct procentual), fapt ce ar conduce la o taiere mai putin agresiva a dobanzii-cheie la urmatoarea sedinta, cu doar 0,25%. In plus, la nivelul zonei euro inflatia anuala a ajuns la -0,3%, ceea ce face ca adoptarea euro la orizontul anilor 2014-2015 sa fie tot mai greu de realizat, deoarece, in loc sa ne apropiem de inflatia medie din zona euro, ne indepartam cu fiecare luna.

Ce preturi au crescut cel mai mult
In septembrie, cel mai mare impact inflationist a fost generat de marfurile nealimentare si de servicii, care s-au scumpit cu 0,8%, respectiv cu 0,5%. In cadrul marfurilor nealimentare, cea mai semnificativa scumpire a fost inregistrata la tigari, cu 5,78%. In grupa serviciilor, cel mai mult au crescut tarifele la apa, canal, salubritate, cu 1,7%, in vreme ce deprecierea leului s-a resimtit printr-o majorare a tarifelor de telefonie cu 0,47%. In compensare, preturile produselor alimentare au coborat in septembrie cu 0,5%, in special datorita ieftinirii cartofilor (cu 10%) si a fructelor proaspete (cu 5%).
"Inflatia din septembrie s-a plasat peste asteptarile noastre si ale pietei si mult peste nivelul asteptat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (mult sub 5%), ceea ce indica probabil o taiere mai putin agresiva a dobanzii-cheie, cu doar 0,25%. La cum arata inflatia acum, probabil BNR nu-si va atinge tinta, chiar si in conditiile unui curs stabil. Efectele sezoniere pozitive (din partea fructelor si legumelor) dispar si e posibil sa se inverseze din octombrie. In plus, ajustarea in sens crescator a preturilor la tutun va continua. Pentru finele anului 2009 ne mentinem prognoza de inflatie la 4,8%, iar pentru 2010 – la 5%, fara modificarea TVA", a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Ce produse dau grosul inflatiei
Cumulat pe ultimele 12 luni, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,5%, iar tarifele la servicii au crescut cu aproape 6%. Doar alimentele au tras in jos inflatia anuala, scumpindu-se doar cu 1,9%. Din septembrie 2008 si pana in prezent, tigarile s-au scumpit cu 31,5%, tarifele la apa, canal, salubritate s-au majorat cu 16,3%, iar cele la telefonie au urcat cu 16,8%. Prin urmare, statul a indus mai mult de o treime (37,6%) din nivelul inflatiei anuale prin preturile controlate indirect la tigari si salubritate, iar cursul de schimb a generat inca 17% din inflatia anuala doar prin facturile la telefonie.
Expertii FMI arata ca BNR va continua sa isi adapteze pozitia de politica monetara in functie de inflatie si conditiile de pe piata valutara, atragand atentia ca riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt in directia reinflamarii, deoarece o recolta agricola proasta in 2009 ar putea adauga presiuni asupra preturilor produselor alimentare (care reprezinta in jur de 38% din cos).

Cele mai citite

Generația Z, tot mai interesată de criptomonede după realegerea lui Donald Trump

Realegerea lui Donald Trump la președinția SUA a marcat un moment de cotitură pentru piața criptomonedelor, potrivit unui studiu realizat de Bitget. Generația Z se...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă