Romania s-a plasat in iunie pe locul patru in Uniunea Europeana in functie de ritmul de crestere a productiei industriale, cu un avans de 5,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, in timp ce media europeana indica un recul al activitatii in majoritatea statelor membre UE. Indicatorul statistic arata un declin de 0,3% la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor publicate ieri de Biroul European de Statistica – Eurostat. Chiar daca viteza de expansiune a productiei industriale ne plaseaza pe un loc bun in clasamentul european si, probabil, descrie o crestere a economiei cu cel putin 7% in 2008, analistii de la Economist Intelligence Unit (EIU) avertizeza ca economia Romaniei pare suprasolicitata, vulnerabila si cu nevoi mari de finantare externa.
"Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea un deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza, alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern", se mentioneaza in prognoza globala data publicitatii de EIU. EIU a atras atentia si asupra Bulgariei, al carei deficit de cont curent se situeaza la circa 20% din PIB, iar necesarul de finantare este de aproape 50% din PIB. Analistii apreciaza ca avansul economic al regiunii se va stabiliza in acest an, pentru a decelera moderat incepand din 2009, reflectand incetinirea consumului intern si a exporturilor.
Pentru 2008 este prognozata, pentru Europa de Est, o crestere economica de 5,8%, pentru anul viitor, de 4%, iar pentru 2010, analistii estimeaza un avans al PIB de 3%, pentru ca in 2011 si 2012 cresterea sa se mentina la 2,7%. Productia industriala a crescut in iunie fata de aceeasi luna din anul trecut in 12 state membre ale Uniunii Europene (UE) si a scazut in alte noua, restul datelor nefiind disponibile. Cele mai mari avansuri au fost inregistrate in Polonia (7,3%), Slovacia (6,3%) si Irlanda (6,1%).