Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut uşor joi la 1,87%, de la 1,86%, cât a fost cotat miercuri, conform BNR, dar nu a atins maximul perioadei recente, de 1,89%.
De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,03%, de la 2,02%, cât a fost cotat pe 8 noiembrie.
Mai mult, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,07%, valoarea înregistrată miercuri.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Euro a depăşit oficial, miercuri, pragul de 4,6 lei. Cotaţia oficială afişată miercuri, la ora 13:00, de Banca Naţională a României a fost de 4,6198 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins în ultimii cinci ani şi patru luni.