1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndemnizaţia pentru creşterea copilului se suplimentează cu 600 de lei în cazul...

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se suplimentează cu 600 de lei în cazul sarcinilor multiple

Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suplimentează cu 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil, în cazul sarcinilor multiple, dar şi al naşterilor survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, potrivit Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează noul mod de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011 conţine şi unele măsuri suplimentare aplicabile oricărei situaţii, care se referă şi la posibilitatea suplimentării cuantumului indemnizaţiei, se arată într-un comunicat de joi al Ministerului Muncii.

Astfel, aceasta poate fi suplimentată cu 600 de lei atât pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cât şi începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple.

Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul.

Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care optează pentru concediu de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 lei.

„Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni”, a spus Boc.

Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.

Întrebat ce se întâmplă cu mamele care intră în concediu post-natal şi, după perioada de concediu medical de 126 zile, intră în concediu de maternitate la sfârşitul lunii decembrie, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prezent la conferinţa de presă susţinută de premierul Emil Boc, a răspuns că va conta doar data de naştere a copilului.

El a precizat că din totalul celor 198.600 indemnizaţii aflate în plată, 87.473 sunt la nivelul minim de 600 lei, iar 3.438 urcă la plafonul maxim de 3.400. Intermediar, 44.958 indemnizaţii sunt cuprinse între 600 şi 1.200 lei, iar 17.543 indemnizaţii se află în intervalul 1.200-2.000 lei.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă