17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎncrederea în economie coboară la un minim istoric

Încrederea în economie coboară la un minim istoric

Indicatorul de încredere macroeconomică, calculat de CFA România pe baza unui sondaj realizat în rândul membrilor săi, a scăzut în luna iulie în jurul valorii de 16 pe o scară pe care 0 e neîncrederea totală, iar 100 e încrederea absolută.

 

Indicatorul de încredere macroeconomică, calculat de CFA România (organizaţie prezentă la nivel mondial, care cuprinde 100.000 de analişti financiari din America de Nord, Europa şi Asia) a scăzut în doar două luni la mai puţin din valoarea sa.

CFA România a lansat în luna mai 2011 Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pe un orizont de timp de un an.

 „Pentru exerciţiul din luna iulie 2012, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a fost de 16,2, un nou minim istoric, din cauza înrăutăţirii anticipaţiilor pentru toate componentele indicatorului. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 13,8, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 17,5. De remarcat sunt şi anticipaţiile privind evoluţia economiei globale, 84% dintre participanţii la sondaj anticipând o înrăutăţire în următoarele 12 luni, un nou minim istoric”, afirmă CFA România.

Criza politică a înjumătăţit încrederea

În luna mai 2012, nivelul indicatorului de încredere macroeconomică se situa la 38,4, după ce atinsese un maxim de 50,1 în luna martie.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza răspunsurilor la mai multe întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi a averii personale.

Un procentaj de 77% din răspunsuri au clasificat condiţiile de afaceri din România ca fiind rele, în timp ce doar 23% din acestea le-au apreciat ca fiind neutre, neexistând nici un răspuns pozitiv. In privinţa aşteptărilor privind ameliorarea mediului de afaceri în următoarele 12 luni, 65% au considerat că se vor deteriora, 29% au apreciat că se vor menţine şi doar  6% se aşteaptă la îmbunătăţiri. Piaţa muncii e văzută negativ de 68% din cei chestionaţi, în timp ce 32% o văd neutru, cei cu opinie pozitivă lipsind. Condiţiile pe piaţa muncii se vor deteriora, apreciază 71% din cei chestionaţi.

In următoarele 12 luni nivelul veniturilor se va deteriora, apreciază 61% din cei chestionaţi, in timp ce 35% consideră că se va menţine.

Opinii negative majoritare au fost înregistrate şi în privinţa ameliorării activelor personale precum cele imobiliare sau acţiuni la bursă (77% aşteptări negative), condiţiilor macroeconomice globale (84% aşteptări negative), creşterii inflaţiei (65%) şi micşorării indicelui bursier BET (61%).

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Administrat de CFA Institute, programul CFA este unul postuniversitar care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă