Consiliul Uniunii Europene a aprobat aplicarea parțială, pe granițele aeriene și maritime, a acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria.
Decizia Consiliului UE, luată la data de 30 decembrie 2023, se va aplica la frontierele aeriene şi maritime ale României începând cu luna martie 2024. Pentru granițele terestre (inclusiv pentru cele de pe Dunăre, care intră în categoria granițelor terestre), nu este încă anunțat un termen, dar Consiliul UE a anunțat că „va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”.
Decizia adoptată de Consiliul UE a fost salutată de toți oficialii români, inclusiv de șeful statului, Klaus Iohannis, de șeful guvernului, Marcel Ciolacu, și de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
„Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.
În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi. Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe.
Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen. România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a anunțat președintele Iohannis într-un mesaj postat pe facebook.
„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!”, a scris, la rândul lui, premierul Marcel Ciolacu.
Președintele Senatului și al PNL, fostul premier Nicolae Ciucă, anunțase și el că România va intra, parțial, în Schengen. Ciucă a susținut însă că, pentru această victorie, meritele sunt ale PNL și ale președintelui Iohannis.
Votul pentru o nouă extindere a Spațiului Schengen, adică pentru primirea deplină a României și Bulgariei, se poate da în Consiliul JAI. Următoarele reuniuni ale JAI sunt anunțate la 24 ianuarie 2024 (reuniune declarată ca fiind informală, deci nu va include un vot), apoi la 4-5 martie și 13-14 iunie 2024. Pentru reuniunile JAI din martie și din iunie 2024, încă nu s-a anunțat ordinea de zi.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!