Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, consideră că industria de apărare din România are șanse să se revitalizeze prin colaborarea cu firme din Germania și că avantajul va fi reciproc, întrucât firmele din Germania pot obține contracte pentru procesul de modernizare a Armatei României.
Firmele românești din domeniul industriei de apărare au șansa să se modernizeze și să-și reia producția cu sprijinul unor firme de profil din Germania, consideră președintele Senatului României, Nicolae Ciucă. După cum se știe, Ciucă este general în rezervă și a fost ministru al Apărării și prim-ministru. Ciucă s-a referit la cooperarea dintre România și Germania după ce a primit la București vizita unei delegații de politicieni din Germania.
Unul dintre membrii delegației germane a fost Franz Josef Jung (Uniunea Creștin Democrată, CDU), fost ministru federal al Apărării. Un alt membru al delegației a fost Christian Wulff (CDU), fost președinte federal al Germaniei. Delegația germană a fost primită și la Ministerul de Externe al României, având o întâlnire cu Ana Tinca, secretarul de stat pentru afaceri strategice.
„Industria națională de apărare se poate revitaliza prin întărirea colaborării tehnice cu firmele mai experimentate din Germania. În contextul creșterii capacității europene de producție a echipamentelor militare și a muniției, contribuția industriei germane de apărare este esențială. Acestea au fost câteva dintre ideile pe care le-am discutat cu delegația de politicieni germani din partea CDU / CSU, pe care i-am primit astăzi la Palatul Parlamentului. Deja se fac pași concreți în această direcție, investiția semnificativă a Rheinmetall AG la Automecanica Mediaș fiind binevenită. Încurajăm companiile germane să încheie și alte parteneriate tehnologice cu industria de apărare de la noi. O uriașă oportunitate poate fi participarea la procesul de modernizare a Armatei României”, a anunțat Nicolae Ciucă într-un mesaj postat pe facebook.
Rheinmetall este un vechi producător de armament și de vehicule militare.
Nu doar firmele din Germania au șansa unor afaceri profitabile în România. Din Statele Unite, o veche colaborare cu România o are compania Lockheed Martin, cea care produce, de exemplu, avioanele F-16 și F-35. Un important partener din România al Lockheed Martin este compania Aerostar Bacău. În paralel, la data de 24 mai 2024, o altă firmă din SUA, Periscope Aviation, care produce drone militare și civile, a semnat un acord cu firma Carfil SA din Brașov. Acordul a fost semnat cu prilejul expoziției Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) de la București, în prezența ministrului român al Economiei, Ștefan-Radu Oprea, și a ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec.
De asemenea, România are o bună colaborare, în ceea ce privește industria militară, cu firme din Israel.
Producția de echipamente militare în România, inclusiv cu implicarea unor firme străine, ar trebui să fie stimulată de bugetul majorat alocat de statul român pentru Apărare, întrucât o parte din bugetul Apărării este destinat înzestrării armatei. Începând din anul 2023, statul român a majorat de la 2 la sută la 2,5 la sută din PIB procentul pentru Apărare. Din păcate însă, această sumă n-a fost cheltuită integral. Un document publicat de NATO a subliniat că, efectiv, România a cheltuit pentru Apărare, pe ansamblul anului 2023, doar 1,6 la sută din PIB.
La data de 22 mai 2024, la ceremonia de deschidere a salonului de armament BSDA de la București, ministrul Economiei, Radu Oprea, anunța că România are aproape finalizată o Strategie națională pentrui industria de apărare. Strategia se bazează pe colaborarea dintre Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naționale, institute de cercetare și universități.
Strategia națională pentru industria de apărare se află astăzi în faza finală la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Am depus astfel toate eforturile pentru ca schimbările atât de necesare acestui domeniu să se realizeze în timp cât mai scurt
Ștefan Radu Oprea, Ministrul Economiei
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a primit vizita unei delegații de politicieni din Germania, discutând cu aceștia perspectivele de colaborare dintre firmele din industria de apărare din România și din Germania. La întâlnire a fost prezent și ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer.
Industria națională de apărare se poate revitaliza prin întărirea colaborării tehnice cu firmele mai experimentate din Germania. În contextul creșterii capacității europene de producție a echipamentelor militare și a muniției, contribuția industriei germane de apărare este esențială
Nicolae Ciucă, Președintele Senatului
Uniunea Europeană are în plan dezvoltarea capacităților proprii de apărare ale țărilor membre, atât în ceea ce privește armata cât și în ceea ce privește industria de armament.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!