5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoTensiuni între Kiev și Chișinău. Republica Moldova ar suspenda importul de cereale...

Tensiuni între Kiev și Chișinău. Republica Moldova ar suspenda importul de cereale din Ucraina

Republica Moldova și-a exprimat intenția de a suspenda importul de cereale din Ucraina, așa cum procedează unele țări membre UE, dar această intenție a determinat guvernul de la Kiev să amenințe că Ucraina își va opri toate importurile din Republica Moldova.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, care este și unul dintre vicepremieri, Vladimir Bolea, a avut o întâlnire cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, ambasadorul Jānis Mažeiks. Ministrul Bolea a anunțat UE, în acest context, despre intenția Republicii Moldova de a restricționa importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina. Decizia Republicii Moldova ar copia o decizie luată, la 2 mai, de Comisia Europeană, care a acceptat o asemenea restricționare în cazul a cinci țări membre UE: România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

După întâlnirea din 5 mai 2023 cu ambasadorul UE, vicepremierul moldovean s-a întâlnit, la data de 6 mai, la Chișinău, cu ministrul Agriculturii și Alimentației din Ucraina, Mykola Solski. Ministrul Bolea și-a informat, în acel moment, omologul ucrainean despre intenția Republicii Moldova de a nu mai cumpăra cereale din Ucraina. Dar intenția Republicii Moldova era deja cunoscută iar ministrul ucrainean venise la Chișinău exact pentru a negocia respectiva chestiune. Deși anunțul vicepremierului din Republica Moldova a fost făcut în termen diplomatici, subliniind inclusiv susținerea pe care Republica Moldova continuă s-o ofere Ucrainei, partea ucraineană ar fi extrem de nemulțumită de intenția Republicii Moldova. În seara zilei de 6 mai, chiar pe site-ul Guvernului Ucrainei a apărut un comunicat în care partea ucraineană preciza că ministrul Mykola Solskyi, în întâlnirea avută cu vicepremierului Vladimir Bolea „și-a exprimat dezacordul față de o astfel de decizie din partea Republicii Moldova”. Guvernul Ucrainei precizează, totuși, că în ciuda eventualei suspendări a importului de cereale de către Republica Moldova, vicepremierul Bolea „a asigurat că tranzitul produselor agricole ucrainene prin Moldova va continua din plin”.

Pe de altă parte, Taras Kacika, ministru adjunct al Economiei al Ucrainei și, la rândul lui, specialist în agricultură, a anunțat că a trimis o notificare către oficialii de la Chișinău, în care a amenințat că orice blocare a importurilor de produse agricole din Ucraina spre Republica Moldova va atrage, drept contramăsură, o blocare a tuturor importurilor din Republica Moldova în Ucraina. Mesajul transmis de adjunctul ministrului ucrainean a fost difuzat inclusiv de presa din Ucraina, apoi imediat și de presa din Republica Moldova. Este de precizat, în acest context, că Republica Moldova este o enclavă între România și Ucraina și că Ucraina este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Pe de altă parte, Taras Kacika este și unul dintre principalii negociatori ai Ucrainei cu UE. Acum un an, în iunie 2022, Ucraina și Republica Moldova au obținut, simultan, statutul oficial de țări candidate la aderarea la UE. Din această perspectivă, intenția guvernului Republicii Moldova de a copia o decizie luată la nivelul Comisiei Europene, cu privire la unele țări membre UE, pare o decizie firească. Dar în același timp, această decizie a Republicii Moldova nemulțumește, în cel mai înalt grad, Ucraina.

Vicepremierul Vladimir Bolea, care este și ministru al Agriculturii în Republica Moldova, subliniază că țara lui continuă să ofere sprijin Ucrainei, dar cu toate acestea trebuie să țină cont și de interesele economice proprii, inclusiv de interesele agricultorilor din Republica Moldova. Ca și Ucraina, Republica Moldova are interesul de a exporta cereale.

„Tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale”

Vladimir Bolea,

Vicepremier, ministrul Agriculturii în Republica Moldova

Ministrul Agriculturii și Alimentației din Ucraina, Mykola Solski, a mers la Chișinău pentru a negocia situația cerealelor ucrainene și a vedea în ce măsură acestea vor mai fi exportate sau mai pot tranzita Republica Moldova. Atât ministrul Mykola Solski cât și viceministrul Taras Kacika au avertizat că Ucraina va lua contramăsuri împotriva Republicii Moldova.

„Am informat Chişinăul că orice restricţie din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos şi va atrage după sine o interdicţie imediată a tuturor importurilor din Republica Moldova”

Taras Kacika,

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei

Ucraina avea, înainte de începerea războiului ei cu Rusia, o relație economică foarte strânsă cu țara vecină, Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă