9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoȘefa Parchetului European, Laura Kövesi, se află în Republica Moldova. Reforma Justiției,...

Șefa Parchetului European, Laura Kövesi, se află în Republica Moldova. Reforma Justiției, un pas spre intrarea în UE

Șefa Parchetului European, Laura Kövesi, se află în Republica Moldova, într-o vizită care a început luni, 11 iulie 2022, anunță presa de la Chișinău.

Parchetul European (EPPO), cu sediul la Luxemburg, este o instituție a Uniunii Europene. Vizita șefei EPPO este cu atât mai importantă cu cât Republica Moldova nu este membru UE dar a primit, acum câteva zile, statutul de candidat oficial la admiterea în UE. Șefa Parchetului European urmează să aibă o întâlnire cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. De asemenea, șefa EPPO se va întâlni cu Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.

La înființarea EPPO, în anul 2019, Kövesi a devenit primul șef al acestei instituții, pentru o perioadă de șapte ani. Ea a ocupat postul prin concurs, candidând împotriva unor magistrați din alte țări UE. Anterior, Kövesi fusese procuror general al României, apoi procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Cel care a promovat-o pe Kövesi, aducând-o la București, a fost Traian Băsescu, în perioada în care era președinte al României.

Pe când conducea DNA, mai precis în anul 2016, Kövesi a mai avut o vizită la Chișinău. La acel moment, ea s-a întâlnit cu Viorel Chetraru, șeful Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova. Mult mai târziu, cu puțin înainte să obțină funcția de șefă a EPPO, Maia Sandu declara despre Kövesi că ar fi binevenită în funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Laura Kövesi putea deveni procuror general în Republica Moldova

Laura Codruța Kövesi este însoțită acum în Republica Moldova de Marius Bulancea, șeful Unității Operațiuni în cadrul Parchetului European. Marius Bulancea este detașat la EPPO din anul 2020, pentru o perioadă de trei ani. Anterior, procurorul Bulancea a fost șef de secție la DNA. El este procurorul care a lucrat la dosarul Gala Bute, pe baza căruia Elena Udrea a fost condamnată la închisoare.

La începutul anului 2021, imediat după ce fusese aleasă șef de stat, Maia Sandu se întâlnire, la Bruxelles, cu șefa EPPO, Laura Kövesi. Încă din acel moment, Maia Sandu anunța că va apela la sprijinul Parchetului European pentru a intensifica reforma Justiției și pentru a combate contrabanda și infracțiunile financiare în Republica Moldova.

„Am discutat despre nevoia de a impulsiona reformele din sistemul Justiției în Republica Moldova. De asemenea, ne-am manifestat interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

Pe timpul primei sale vizite la Chișinău, cea din anul 2016, Laura Kövesi era procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. La acel moment, populația Republicii Moldova încă era sub șocul informațiilor că, din băncile acestei țări, s-a furat un miliard de dolari și încă încerca să înțeleagă cine sunt vinovații. Evenimentul din anul 2014 a fost supranumit “Furtul secolului”.

„Dacă este un început bun sau nu, vom vedea în timp. Să nu vă aşteptaţi că în trei luni veţi combate corupţia din Republica Moldova. Nu se poate face acest lucru atât de repede”

Laura Codruța Kövesi,

Șefa Parchetului European

La finalul anului 2021, publicația Politico le-a inclus pe Maia Sandu și pe Laura Codruța Kövesi în topul celor mai influente 28 de personalități din Europa. Ambele au fost plasate pe locul 6, însă la categorii diferite. Sandu a fost inclusă în categoria „Idealiștilor”, iar Kövesi a fost plasată în categoria „Oameni de acțiune”. Nicio altă persoană din România nu a fost prezentă în clasament. În topul Politico, „Cel mai puternic om din Europa” era considerat premierul Italiei, Mario Draghi.

Chiar în timp ce șefa Parchetului European se află în Republica Moldova și urmează a se întâlni cu președinta Maia Sandu, fostul șef al statului, Igor Dodon, îndeamnă la răsturnarea guvernării de la Chișinău. Igor Dodon se află acum în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie. Dodon este cel care a pierdut ultimele alegeri prezidențiale, în favoarea Maiei Sandu.

„Azi avem la conducere cea mai slabă conducere a țării (majoritate parlamentară, guvern, președinte) din istoria modernă a Republicii Moldova. Și această conducere este cu atât mai periculoasă, cu cât este abil dirijată de factorii politici din exterior, care împovărează Moldova cu credite de sute de milioane și vor să transforme teritoriul țării în noastre în poligon de luptă al NATO împotriva Rusiei. Avem în Moldova la conducere un regim marionetă, condus din exterior, care vrea să renunțe la neutralitatea și suveranitatea țării. Și acești iresponsabili și incompetenți, dirijați din exterior, au de guvernat încă 3 ani. Încă 3 ani de scumpiri, haos, sărăcie, abuz și bătaie de joc de moldoveni. Până la desființarea definitivă a Moldovei”, susține Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Victoria lui Trump este un apel final pentru progresiștii din Europa

Progresiștii din Europa se confruntă cu un moment decisiv: fie iau măsuri imediate și semnificative pentru a se implica în sprijinirea celor 12 milioane...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă