9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSe pregătește campania pentru alegerile prezidențiale din România. Ciolacu îl ironizează pe...

Se pregătește campania pentru alegerile prezidențiale din România. Ciolacu îl ironizează pe Ciucă pe motiv că scrie cărți

Bunele relații dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, în calitate de șefi ai celor două partide aliate la guvernare, PNL și PSD, se apropie de sfârșit pe măsură ce încep pregătirile pentru alegerile prezidențiale din România, iar Ciolacu deja l-a ironizat pe Ciucă pe motiv că participă la o „competiție de scris cărți”.

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că în luna iunie, adică peste câteva zile, își va lansa o carte care se va numi “Un ostaș în slujba țării”. Pare a fi o carte autobiografică, în condițiile în care Ciucă este general în rezervă și a deținut, acum mulți ani, funcțiile de șef al Statului Major al Apărării și de ministru al Apărării Naționale.

Momentul ales pentru lansarea de carte a lui Ciucă este foarte aproape de cel al alegerilor locale și europarlamentare, care sunt programate la 9 iunie 2024. Apoi se vor desfășura alegerile prezidențiale, la 15 și 29 septembrie 2024, iar în final alegerile parlamentare, la 8 decembrie 2024. Deși încă oficial nu și-au anunțat candidații, se presupune că PNL îl pregătește drept candidat la funcția de președinte al României pe Nicolae Ciucă iar PSD îl pregătește pe Marcel Ciolacu.

Acesta este contextul în care, în ziua de 27 mai 2024, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, l-a ironizat pe Nicolae Ciucă. Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști, după ce a vizitat o piață din București, ce candidat va prezenta PSD la alegerile prezidențiale din 2024 și dacă e posibil ca PSD să susțină candidatura liderului PNL, Nicolae Ciucă, pentru funcția supremă în stat. Ciolacu a răspuns ironic: „După data de 10 o să vă spun, împreună cu colegii mei din PSD, decizia privind candidaturile. Până atunci, avem o competiţie, momentan, de scris cărţi. Nu particip la ea”. Data de 10, la care s-a referit președintele PSD, este cea de 10 iunie. Deci după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, în funcție de rezultatele lor, conducerea PSD va lua decizia finală privind candidatul său la funcția de președinte al României. La vizita în Piața Agroalimentară „16 Februarie”, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost însoțit de Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, candidata PSD pentru funcția de primar general al Capitalei. Candidatul PNL la această funcție, deci contracandidatul Gabrielei Firea, este Sebastian Burduja – în prezent ministru al Energiei în guvernul pe care-l conduce chiar Marcel Ciolacu.

Unul dintre cei mai vechi lideri PSD este senatorul Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, fost ministru al Apărării, de profesie sociolog. Senatorul Dîncu explica, încă de acum trei luni, că alianța PSD – PNL a dus la formarea unei liste de candidați comuni pentru alegerile europarlamentare, dar la celelalte alegeri din anul 2024 candidații pot fi diferiți. În ceea ce privește funcția de președinte al României, „în principiu, cred că fiecare dintre partidele noastre își dorește să fie reprezentată de un candidat propriu”, recunoștea Vasile Dîncu.

Nu este de neglijat faptul că acel candidat care va pierde alegerile pentru funcția de președinte al României este posibil să-și piardă și funcția de conducere din partid – lucru valabil atât pentru PSD cât și pentru PNL. Din această perspectivă, poate că ezitarea lui Ciolacu de a-și anunța candidatura pentru funcția de președinte al României poate însemna că el preferă să rămână cu funcția de președinte PSD și, după alegerile parlamentare din 2024, să obțină fie prelungirea mandatului de premier, fie o funcție de președinte al Senatului sau al Camerei Deputaților. În toate sondajele de opinie de până acum, PSD apare mai bine cotat decât PNL în ceea ce privește numărul de voturi pe care le va primi în alegerile parlamentare, deci și în ceea ce privește numărul de mandate pe care le va obține în viitorul Parlament.

Nicolae Ciucă își alternează atribuțiile de președinte al Senatului și al PNL cu o nouă activitate, aceea de scriitor. Ciucă a anunțat că-și va lansa o carte pe care a intitulat-o “Un ostaș în slujba țării”. Indirect, acest titlu confirmă statutul lui Ciucă – nu pe cel de politician, despre care se știe că nu-l are, ci pe acela de militar de carieră, pe care nu i-l contestă nimeni.

„Paginile acestei cărţi sunt despre mine. Nu despre funcţiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanţ şi nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziţia de la om de armată la om politic”

Nicolae Ciucă,

Președintele PNL

Sub îndrumarea șefului statului, Klaus Iohannis, PSD și PNL au înfiripat o alianță la guvernare care a funcționat bine. Dar liniștea dintre PNL și PSD se va destrăma după alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, întrucât, pentru alegerile prezidențiale din România, atât PNL cât și PSD și-ar dori un candidat propriu, remarca senatorul PSD Vasile Dîncu, de profesie sociolog.

„Mergem pe liste comune doar la europarlamentare. Probabil și la locale vom încerca, acolo unde se vor dori proiecte comune. În principiu, cred că fiecare dintre partidele noastre își dorește să fie reprezentată de un candidat propriu”

Vasile Dîncu,

Senator PSD

Acel candidat care va pierde competiția pentru funcția de președinte al României va pierde, probabil, și funcția de conducere din propriul partid.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum pot ajuta rapoartele economice locale afacerile tale?

Rapoartele economice pe localități, precum cele oferite de platforma Listafirme.ro, sunt instrumente esențiale pentru orice antreprenor, investitor sau manager care dorește să înțeleagă mai...

Sferturile Cupei României Betano. Tabloul complet

Faza grupelor Cupei României Betano, ediția 2024-2025, s-a încheiat, dar configurarea completă a sferturilor de finală depinde de desfășurarea a două meciuri de baraj...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă