5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoȘcolile din România sunt prea întunecoase. Scade calitatea cursurilor, elevii își forțează...

Școlile din România sunt prea întunecoase. Scade calitatea cursurilor, elevii își forțează ochii

Școlile din România sunt prea întunecoase, avertizează Asociația Română pentru Iluminat (ARI). Această informație a fost transmisă, luni seară, într-o conferință de specialitate, de Dan Claudiu Vătăjelu, președintele ARI.

O echipă de specialiști ARI a făcut studii în mai multe școli gimnaziale și într-un liceu, toate din municipiul București. Studiile au evaluat iluminarea la nivelul pupitrului elevilor. Iluminarea trebuie să aibă un nivel optim de 500 de lucși. „În București am găsit la jumătate sau chiar mai puțin față de nivelul optim”, ne-a precizat Dan Vătăjelu.

Spre deosebire de alte țări, în România nu se verifică nivelul de iluminat în clase, în momentul în care se face recepția unei școli noi. În aceste condiții, oficialii din Ministerul Educației și din Primării ori nu cunosc normele de iluminat pentru unitățile școlare, ori nu țin cont de ele.

Școlile din România și alte instituții publice încă folosesc tuburi fluorescente

Studiul ARI este completat și de alte date îngrijorătoare, prezentate în cadrul conferinței. De exemplu, deși corpurile de iluminat care conțin mercur (așa numitele tuburi fluorescente) sunt recunoscute ca fiind periculoase pentru sănătate, ele continuă să fie folosite în instituții publice. Mai mult, ele sunt încă în vânzare în magazinele din România. Sursele de iluminat recomandate de specialiști sunt cele cu LED. De altfel, există surse cu LED special concepute pentru a fi montate în locul tuburilor fluorescente.

Un element pozitiv este faptul că, până în acest moment, s-au depus eforturi pentru colectarea și trimiterea la reciclare a becurilor cu mercur uzate. De exemplu, în anul 2021 s-au colectat 5000 de tone de corpuri de iluminat uzate. Din toată cantitatea, 500 de tone au fost cu mercur, ne-a precizat Simona Vaida, președinta organizației Recolamp.

Ținta de colectare pentru corpuri de iluminat uzate este de 65 la sută din totalul corpurilor de iluminat noi care se pun în vânzare. Până acum, pentru neîndeplinirea acestei ținte de colectare se aplica și o amendă, de 20 de lei pentru fiecare kilogram necolectat.

Reprezentanții Recolamp se tem însă că Ministerul Mediului dorește să desființeze această amendă. Ideea de desființare ar fi apărut probabil la presiunile unor firme care pun în vânzare corpuri de iluminat dar nu-și pot îndeplini ținta de colectare. Dacă se desființează amenda, există un risc foarte mare ca becurile și tuburile fluorescente uzate să fie aruncate la întâmplare, chiar și pe câmp. Aceasta ar genera efecte dezastruoase asupra mediului și implicit asupra sănătății populației.

Conferința ARI a fost organizată la 16 mai 2022, cu prilejul „Zilei internaționale a luminii”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă