Pe frontul din Ucraina s-a înființat o unitate care luptă împotriva rușilor alături de militarii Ucrainei și care este formată exclusiv din români – atât din România cât și din Republica Moldova.
Conform informațiilor postate pe internet de reprezentanții acestei unități, grupul de luptă „Getica” este „format exclusiv din luptători vorbitori de limba română”. „Dacă ai între 20 și 55 de ani, ai experiență cu armele, crezi ca agresiunea Federatiei Ruse este ilegitima si nejustificata si la fel ca noi, ai o oarecare temere ca razboiul din Ucraina ar putea in viitor sa ameninte direct România sau Republica Moldova poti sa ni te alaturi in lupta si sa ajuti astfel la infrangerea inamicului în afara granitelor Romaniei”, au anunțat membrii unității. Ținând cont de limitele de vârstă indicate, luptătorii ar putea fi foști angajați, recent trecuți în rezervă, ale unor instituții militare din România. Pe de altă parte, există câteva declarații, în format audio, ale unor lideri ai Grupului „Getica”, iar accentul acestora sugerează că ei ar proveni nu doar din România ci și din Republica Moldova. Probabil că unitatea „Getica” nu include și cetățeni ai Ucrainei (chiar dacă sunt etnici români), întrucât cetățenii ucraineni apți să poarte arme sunt înrolați direct în armata ucraineană.
Grupul „Getica” s-ar fi înființat oficial în septembrie 2023. Dar membri ai acestei unități ar fi ajuns în Ucraina cu mult timp înainte, după cum sugerează o postare de pe internet. „Celor care cred sau chiar sunt siguri ca dusii (rușii – n.n.) ne vor lua prizonieri sau ne vor anihila, le spunem, ne-am asumat asta cand am traversat frontiera spre necunoscut, unii acum doi ani, altii anul acesta, iar altii foarte recent. Nu suntem speriati si nu putem sa fim demoralizati de catre Federatia Dusa” (termen ironic folosit pentru a denumi Federația Rusă).
Conform informațiilor postate de unii membri, grupul „Getica” este integrat în cadrul „Legiunii Internaționale” a Ucrainei, care este subordonată Direcției Informații Militare din Ministerul ucrainean al Apărării. Armamentul și celelalte echipamente de luptă, inclusiv cele de protecție, par a fi asigurate din stocurile armatei ucrainene. Din câteva fotografii, reiese că membrii grupului Getica poartă uniforme de camuflaj, identice cu uniformele armatei, dar au în plus pe braț un ecuson cu sigla „Getica”. Unii români din această unitate afirmă că ar fi acționat deja, de exemplu, în regiunile Zaporojie și Bahmut.
„Crimeea, venim să te eliberăm de sub ocupație”
Inițial, unitatea formată din români s-ar fi aflat într-o „pauză operațională” – probabil pentru consolidarea instruirii și a echipării. În dimineața de 3 decembrie 2023, un lider al Grupului Getica a anunțat că unitatea formată din români „este oficial dislocata in zona frontului si ne pregatim activ pentru ca in viitorul apropiat sa punem cat mai multe probleme agresorilor Federatiei Duse”. Cu privire la viitoarele misiuni ale grupului „Getica”, un indiciu este oferit de un mesaj care a fost postat la data de 16 noiembrie 2023: „Crimeea, venim să te eliberăm de sub ocupație! Slavă eroilor de pretutindeni”.
Se pare că membrii unității „Getica” primesc o anumită retribuție, ca un fel de soldă, din partea statului ucrainean. Totuși, conform unei declarații care a apărut acum câteva zile într-un ziar din Iași, „aici luptă doar idealişti, banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”.
Despre unitatea formată din cetățeni români a scris și agenția de presă BucPress din Cernăuți. „Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee. Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, ar fi povestit comandantul grupului „Getica”.
În octombrie 2023, premierul Marcel Ciolacu a fost într-o scurtă vizită la Kiev, unde a avut și o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski. Imediat după întâlnirea cu premierul României, președintele Ucrainei a transmis, pe internet, un mesaj public în care mulțumește României, fără a oferi prea multe detalii, dar a precizând, totuși, că este vorba de sprijin militar.
“Am discutat cu Marcel Ciolacu despre sprijinul suplimentar al apărării și cooperarea industriei de apărare. Ucraina și România contribuie foarte mult la securitatea alimentară globală. Este important să implementăm acordurile de dublare a transportului produselor agricole. Mulțumesc României pentru sprijinul acordat”
Volodimir Zelenski,
Președintele Ucrainei
Președintele Zelenski a avut, în octombrie 2023, prima sa vizită în România de după momentul în care Rusia a atacat Ucraina. Cu acest prilej, la Cotroceni, președinții Iohannis și Zelenski au anunțat ridicarea relațiilor dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic. Iohannis a subliniat că România ajută Ucraina inclusiv din punct de vedere militar, „până la victorie”.
„Am decis împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația bilaterală la nivel de parteneriat strategic. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Se poate observa că niciun oficial român sau ucrainean nu face declarații explicite despre cetățenii români care luptă, ca voluntari, în Ucraina, împotriva Rusiei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!