6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia poate interveni în criza Transnistriei

România poate interveni în criza Transnistriei

România poate interveni în criza Transnistriei, după ce ar fi discutat această situație cu Statele Unite. Chiar președintele României, Klaus Iohannis, ar fi invitat să încerce să rezolve această criză. Implicarea României ar fi solicitată după ce autoritățile Republicii Moldova n-au avut succes în demersurile lor.

În calitate de șef al statului, Maia Sandu trebuie să aplaneze criza din regiunea nistreană. Este vorba de regiunea pe care autoritățile de la Chișinău n-o mai controlează. Dar mass-media din Republica Moldova și din Rusia susține că și președintele României, Klaus Iohannis, este invitat să se implice în rezolvarea problemei Transnistriei.

Cea mai recentă declarație pe acest subiect a făcut-o, pentru presa din Rusia, politicianul și omul de afaceri Victor Șelin. El este președintele Partidului Social Democrat (neparlamentar) din Republica Moldova. Potrivit agenției ruse TASS, Victor Șelin a sugerat că România a fost “instruită” să rezolve criza din Transnistria, după ce președinta Republicii Moldova și guvernul de la Chișinău au înțeles că n-o pot rezolva.

Presa rusă amintește că președintele Iohannis a discutat despre Transnistria cu secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin. De asemenea, Statele Unite au început să aducă elicoptere de luptă din Grecia în România.

Criza Transnistriei implică și Ucraina

Partidul Social Democrat de la Chișinău se declară de centru – stânga. Acest partid dorește relații mai strânse ale Republicii Moldova cu țările ex – sovietice. Este posibil ca liderul partidului să fi încercat să ajute propaganda Rusiei. Declarația lui pune într-o lumină delicată, simultan, Statele Unite, România și Ucraina.

“Este posibil ca România să fi fost instruită să rezolve conflictul nistrean. Dar și Ucraina poate cere revenirea la momentul când Transnistria făcea parte din Ucraina”

Victor Șelin,

Politician

Criza care afectează regiunea nistreană este în primul rând de competența autorităților de la Chișinău, care acum sunt pro – europene. Șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că are în atenție această chestiune și se ocupă, în paralel, de dezvoltarea relațiilor cu partenerii strategici, în primul rând cu România.

„Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Klaus Iohannis iar Republica Moldova se va conecta la spațiul european cu ajutorul României.

Recent, la Chișinău, președinta Maia Sandu și vicepremierul Vlad Kulminski au avut întâlniri cu Robin Dunnigan, asistenta secretarului de stat al SUA. Ea este responsabilă pentru relația SUA cu Europa Centrală și de Est.

Președinția Republicii Moldova a transmis informații neutre despre discuțiile purtate. În schimb, presa afirmă că vicepremierul Kulminski a abordat cu doamna Robin Dunnigan criza Transnistriei. Vicepremierul și-a declarat speranța că “vor fi găsite compromisuri raționale, posibile în condițiile actuale, evitând escaladări în împrejurările regionale dificile”.

Cum acționează Rusia

Vizita oficialului SUA intervenea după ce, la mijlocul acestui an, imediat după ce la Chișinău se instalase noul Parlament, liderul așa – zisei Republici Moldovenești Nistrene, cu sediul la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a mers în vizită la Moscova. Agenția de presă a Rusiei, TASS, care a difuzat această știre, susținea că principalul scop al vizitei a fost negocierea livrării de vaccin Sputnik V, din Rusia, către “cetățenii Transnistriei”. Alt scop al vizitei a fost “creșterea activității unui punct de servicii consulare” al Rusiei, cu sediul, probabil, la Tiraspol. Regimul de la Tiraspol nu este recunoscut internațional. De aceea, Rusia nu poate să-și deschidă oficial un consulat în „Republica Nistreană”.

Serviciile consulare puse la dispoziție la Tiraspol de Rusia, dacă, eventual, nu maschează alte activități, ar fi necesare în condițiile în care, potrivit Moscovei, Transnistria ar fi „casa a peste 200.000 de ruși”.

Moscova susține că Transnistria și-a proclamat autonomia față de Chișinău la 2 septembrie 1990. Autonomia ar fi fost un răspuns la decizia Republicii Moldova de a se retrage din fosta URSS. Mai mult, Transnistria s-ar fi temut de intențiile unor „politicieni radicali din Republica Moldova de a cere unirea cu România”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Lucian Romașcanu ia apărarea serviciilor secrete ale României în scandalul cu George Simion: Ar fi luat deciziile de rigoare

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, la Buzău, că dacă serviciile secrete ale României ar fi avut informaţii care să-l...

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă