România poate avea probleme de securitate dacă Rusia va ataca Ucraina. Această situație a fost explicată de consilierul de Securitate Națională al președintelui SUA, Joe Biden.
Consilierul președintelui Biden, Jake Sullivan, admite faptul că România și alte țări NATO din Europa ar urma să fie “din ce în ce mai preocupate de securitatea și de integritatea lor teritorială”. Îngrijorările țărilor de pe Flancul Estic al NATO sunt inevitabile dacă Ucraina ar fi din nou atacată de Rusia. Aceasta, întrucât Ucraina are șanse discutabile de a rezista în fața agresiunii.
Acest punct de vedere a fost exprimat la Casa Albă de consilierul Jake Sullivan, într-un briefing menit să prezinte concluziile dialogului dintre Biden și Putin. Briefingul de la Washington a avut loc la 7 decembrie 2021.
Discuția telefonică purtată anterior între cei mai puternici lideri ai lumii, Joe Biden și Vladimir Putin, fusese neconcludentă. Rusia nu a oferit garanții că nu va ataca din nou Ucraina, deși aceasta era principala solicitare a Statelor Unite.
Drept consecință, după dialogul purtat între cei doi șefi de stat, consilierul Jake Sullivan a recunoscut că Ucraina poate fi ținta unei noi agresiuni a Rusiei.
“Puteți detalia ceea ce ați spus despre fortificarea aliaților de pe Flancul Estic? Trimiterea de trupe americane în regiune este în discuție?”, a întrebat un jurnalist. „Mă refer la faptul că dacă va exista o nouă invazie în Ucraina, o escaladare militară în Ucraina, evident că mulți dintre partenerii noștri de pe frontul de est, aliații noștri baltici, România, Polonia, alte țări, vor să fie din ce în ce mai preocupați de securitatea și integritatea teritorială a țărilor lor”, a răspuns Sullivan.
România poate avea probleme de securitate dacă Rusia atacă Ucraina
Este ușor de înțeles că un consilier de Securitate al Casei Albe nu expune public propriul său punct de vedere ci îl prezintă pe cel al președintelui SUA.
Un element interesant este și faptul că, în acest răspuns, reprezentantul Casei Albe a folosit expresia “eastern front” (Frontul de Est), nu cea de „eastern flank” (Flancul Estic). Această expresie, “eastern front”, apare chiar în transcrierea briefingului, postată pe site-ul Casei Albe. După cum se știe, Frontul de Est este cel pe care s-au confruntat, în cel de-al doilea Război Mondial, Germania și România, ca țări aliate, împotriva Uniunii Sovietice.
La briefing nu s-a precizat ce regiuni ale unor țări NATO ar putea fi vizate de Rusia lui Putin. Se știe însă că, în țările baltice, există zone cu populație majoritar rusofonă.
Ce teritorii noi ar viza Rusia
Totuși, consilierul Sullivan a precizat că președintele Biden l-a avertizat pe președintele Putin că Statele Unite vor susține Ucraina și țările NATO. “El (Biden – n.n.) i-a spus direct președintelui Putin că, dacă Rusia va invada în continuare Ucraina, Statele Unite și aliații noștri europeni vor răspunde cu măsuri economice puternice. Am furniza material defensiv suplimentar ucrainenilor, în plus față de cel pe care îl furnizăm deja. Și ne-am întări aliații NATO de pe Flancul Estic cu capacități suplimentare, ca răspuns la o astfel de escaladare”. Pentru Ucraina, Sullivan a precizat că “deja de câteva zile” Statele Unite oferă ajutor suplimentar, ajutor care constă în “diferite forme de asistență defensivă”. Despre Polonia și România, oficialul Casei Albe a amintit că Statele Unite trimit permanent trupe, pe baze rotaționale, în aceste două țări aliate. După discuția prin telefon cu președintele Putin, președintele Biden a avut convorbiri cu lideri din patru țări aliate: Franța, Germania, Italia și Marea Britanie. Președintele Biden i-a contactat pentru a-i informa cu privire la discuția avută cu Putin “și pentru a se consulta cu privire la calea de urmat”. Foarte puține detalii despre conținutul convorbirilor între aliați au fost date publicității. Se știe însă că Statele Unite au cerut Germaniei să închidă gazoductul care vine din Rusia, în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina. Închiderea tronsonului prin care Rusia exportă gaz ar fi una dintre formele de presiune economică împotriva regimului Putin. Președintele Joe Biden va avea astăzi o convorbire prin telefon cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Amintim că, acum două zile, șeful statului polonez a discutat cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Tot astăzi, președintele SUA, Joe Biden, va avea o convorbire cu președintele României, Klaus Iohannis.
“Mulți dintre partenerii noștri de pe frontul de est, aliații noștri baltici, România, Polonia, alte țări, vor să fie din ce în ce mai preocupați de securitatea și integritatea teritorială a țărilor lor”
Jake Sullivan,
Consilierul președintelui Statelor Unite