6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia încearcă o cooperare militară cu Coreea de Sud

România încearcă o cooperare militară cu Coreea de Sud

România încearcă o cooperare militară cu Coreea de Sud, unul dintre cei mai importanți parteneri ai Statelor Unite în Asia.

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, efectuează, în perioada 22 – 25 septembrie 2022, o vizită oficială în Republica Coreea. Anunțul în acest sens a fost transmis, la data de 22 septembrie, de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

„În program sunt incluse discuții bilaterale cu omologul sud-coreean, prilej cu care va fi semnată o Scrisoare de intenție prin care vor fi stabilite reperele încheierii unui Acord-cadru de cooperare în domeniul apărării între cele două țări. Cei doi miniștri vor aborda tematici referitoare la situația internațională de securitate, la perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizațiilor internaționale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener al Alianței Nord-Atlantice, și la sprijinul acordat Ucrainei. De asemenea, ministrul Dîncu va avea întâlniri cu ministrul Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare, cu președintele Comisiei pentru Apărare Națională și va vizita expoziția de tehnică şi armament DefExpo Korea 2022”, a anunțat MApN.

Demonstrație de forță la DefExpo Korea 2022

Ministrul Vasile Dîncu se va întâlni și cu reprezentanți ai comunității de români din Republica Coreea. De asemenea, ministrul Dîncu are programată o vizită la „War Memorial of Korea”.

Coreea de Sud (denumită, oficial, Republica Coreea) face parte din grupul țărilor cu cea mai înaltă dezvoltare tehnologică din lume. De asemenea, Coreea de Sud are un sistem de educație extrem de performant.

Din punct de vedere politic și militar, ea este în alianță cu SUA și Japonia. Principalul rival este Coreea de Nord, cu care se află, neoficial, în război. În acest context, expoziția DefExpo este și o demonstrație de forță pe care o prezintă Coreea de Sud. O eventuală cooperare militară cu România poate viza acele domenii în care România are nevoie de armament. De exemplu, România face eforturi pentru a se dota cu nave militare, cu elicoptere și cu drone.

Cooperare militară, economică sau în domeniul protecției mediului

Coreea de Sud dorește să-și intensifice relațiile cu statele din Uniunea Europeană. O delegație a Parlamentului European, condusă de eurodeputatul român Cristian Bușoi (PNL), se află, chiar în aceste zile, în Coreea de Sud.

„Am discutat cu premierul Coreei de Sud despre oportunitatea de colaborare între România și Coreea în domeniul nuclear, al bateriilor și de captare a carbonului. Conduc zilele acestea o Delegație a Parlamentului European în Coreea de Sud, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Agenda de lucru include o serie de întâlniri la nivel înalt, dar și cu reprezentanți ai industriei și companiilor europene care au activitate în Coreea”, a anunțat Cristian Bușoi.

Acesta a discutat cu premierul de la Seul, Han Duck-soo, despre un parteneriat între UE și Coreea. Parteneriatul ar viza domeniul semiconductorilor și al energiilor curate.

„UE și Coreea sunt decise să facă toate eforturile necesare pentru a accelera tranziția către un sistem energetic curat. Aceasta este soluția atât pentru atingerea țintelor climatice pe care le avem, cât și pentru atingerea independenței energetice, în cazul Europei. În timpul discuțiilor, premierul Coreei de Sud a subliniat și dorința țării sale de a investi în sistemele nucleare de energie și de a colabora cu țările din Uniunea Europeană, care sunt interesate să dezvolte proiecte în acest domeniu.

România, cu oportunitățile sale foarte mari pe care le oferă în domeniul energiei, ar putea avea un beneficiu clar din parteneriate concrete cu industria sud-coreană pentru a atrage investiții în domeniul bateriilor și tehnologiilor de captare a carbonului”, a anunțat Cristian Bușoi.

În domeniul nuclear, România a demarat deja un proiect vizând reactoarele nucleare mici. Acestea vor spori capacitatea României de a produce energie din surse curate. Proiectul se desfășoară cu sprijinul SUA.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă