Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său din Ucraina, Dmytro Kuleba, ca Ucraina să admită că nu există „limba moldovenească”.
Cererea părții române a fost adresată în cadrul întrevederii pe care miniștrii Aurescu și Kuleba au avut-o, la 29 noiembrie 2022, la București. „Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a reamintit solicitarea repetată a părții române ca partea ucraineană să recunoască inexistența așa-zisei limbi moldovenești”, a transmis un comunicat al Ministerului român de Externe.
Ministrul Kuleba se află la București cu prilejul reuniunii miniștrilor de Externe din țările NATO, programată în perioada 29 – 30 noiembrie 2022. La această reuniune, miniștrii de Externe din Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Bosnia au venit în calitate de invitați.
Concluziile conferinței NATO urmează a fi anunțate de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.
Inclusiv Guvernul Republicii Moldova recunoaște acum că limba oficială a țării este limba română. Totuși, ideea limbii moldovenești mai este vehiculată de așa-ziși naționaliști din Republica Moldova. În mod real, această idee este menită să îndepărteze Republica Moldova de România. Inclusiv președintele Rusiei, Vladimir Putin, susținuse că moldovenii sunt un popor diferit de poporul român, într-o întâlnire avută cu Igor Dodon, pe vremea când Dodon era președintele Republicii Moldova. La acel moment, Putin i-a făcut cadou lui Dodon o hartă cu „Moldova Mare”, din Evul Mediu. „Moldova Mare”, din timpul lui Ștefan cel Mare, includea Basarabia și județele Moldovei din România.
Teoria privind limba moldovenească este folosită împotriva României
În privința Ucrainei, unii cetățeni de pe teritoriul ei susțin că ar avea moldoveneasca drept limbă maternă. Din punctul de vedere al României, cetățenii Ucrainei care au moldoveasca drept limbă maternă sunt etnici români. Cea mai numeroasă comunitate de români din Ucraina trăiește în regiunea Cernăuți.
Premierul României, Nicolae Ciucă, anunța, recent, că a cerut din nou Ucrainei să asigure respectarea drepturilor minorităților pe teritoriul ei. Premierul Ciucă a precizat că această solicitare a României i-a fost prezentată inclusiv președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Premierul Ciucă abordase acest subiect cu prilejul deschiderii unui nou punct de frontieră între România și Ucraina. De altfel, premierul Ciucă a transmis, la 28 noiembrie 2022, și un mesaj în cinstea „Zilei Bucovinei”, în amintirea anului 1918, când Bucovina (incluzând și nordul Bucovinei) s-a unit cu România.
Ministrul ucrainean de Externe a publicat și el un mesaj despre discuția purtată, la București, cu ministrul de Externe român. În mesajul publicat pe internet, ministrul Kuleba n-a făcut nicio referire la subiectul „limbii moldovenești”. Cu certitudine însă, Kuleba a transmis și un raport complet, confidențial, către premierul Ucrainei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!