4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia a donat Ucrainei echipamente militare letale și neletale. Banii vor fi...

România a donat Ucrainei echipamente militare letale și neletale. Banii vor fi rambursați parțial de UE

România a donat Ucrainei echipamente militare letale și neletale, iar contravaloarea acestora va fi parțial rambursată României de Uniunea Europeană.

Această situație reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Proiectul este nesecret dar nu dezvăluie exact ce echipamente militare a oferit România Ucrainei și nici valoarea acestora. Totuși, se precizează că livrările din România au avut loc în perioada 27 februarie – 4 martie. Se remarcă faptul că România a reacționat foarte rapid, după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022 și după ce, la 25 februarie 2022, Guvernul Ucrainei a adresat Uniunii Europene „o cerere de asistență urgentă sub formă de furnizare de echipamente militare”.

La 10 martie 2022, România a solicitat UE să-i ramburseze valoarea produselor militare cedate Ucrainei. UE a aprobat rambursarea banilor doar pentru produsele considerate „prioritate I”. Celelalte produse livrate Ucrainei de România ar urma, așadar, să nu fie decontate de UE.

UE decontează echipamente militare letale și neletale, dar nu plătește integral

În total, UE are un buget de 500 de milioane de euro din care decontează bani către țările membre UE. Totuși, statele membre au formulat solicitări de decontare care cumulează 596 de milioane de euro. Din acest motiv, decontările se vor face parțial și în tranșe. Banii vor fi returnați de UE până în anul 2027. România este printre cele zece țări UE care își va primi (parțial) banii în anul 2022.

Proiectul de HG elaborat acum de MApN ar urma să decidă ca banii obținuți, prin acest procedeu, de la UE, să rămână la dispoziția MApN.

Din punctul de vedere al României, donația de echipamente militare a fost doar una dintre formele de sprijin pentru Ucraina. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunța, de exemplu, că răniți din Ucraina au fost tratați în spitale militare din România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piața Matache va rămâne deschisă după incendiul care a cuprins-o sâmbătă

Piaţa Matache va rămâne deschisă după incendiul care a afectat, sâmbătă dimineaţă, bazarul de haine, iar cei 16 comercianţi rămaşi fără spaţiile comerciale distruse...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă