România a donat Ucrainei echipamente militare letale și neletale, iar contravaloarea acestora va fi parțial rambursată României de Uniunea Europeană.
Această situație reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Proiectul este nesecret dar nu dezvăluie exact ce echipamente militare a oferit România Ucrainei și nici valoarea acestora. Totuși, se precizează că livrările din România au avut loc în perioada 27 februarie – 4 martie. Se remarcă faptul că România a reacționat foarte rapid, după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022 și după ce, la 25 februarie 2022, Guvernul Ucrainei a adresat Uniunii Europene „o cerere de asistență urgentă sub formă de furnizare de echipamente militare”.
La 10 martie 2022, România a solicitat UE să-i ramburseze valoarea produselor militare cedate Ucrainei. UE a aprobat rambursarea banilor doar pentru produsele considerate „prioritate I”. Celelalte produse livrate Ucrainei de România ar urma, așadar, să nu fie decontate de UE.
UE decontează echipamente militare letale și neletale, dar nu plătește integral
În total, UE are un buget de 500 de milioane de euro din care decontează bani către țările membre UE. Totuși, statele membre au formulat solicitări de decontare care cumulează 596 de milioane de euro. Din acest motiv, decontările se vor face parțial și în tranșe. Banii vor fi returnați de UE până în anul 2027. România este printre cele zece țări UE care își va primi (parțial) banii în anul 2022.
Proiectul de HG elaborat acum de MApN ar urma să decidă ca banii obținuți, prin acest procedeu, de la UE, să rămână la dispoziția MApN.
Din punctul de vedere al României, donația de echipamente militare a fost doar una dintre formele de sprijin pentru Ucraina. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunța, de exemplu, că răniți din Ucraina au fost tratați în spitale militare din România.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!