0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova ia în calcul să fie protejată de Armata Română

Republica Moldova ia în calcul să fie protejată de Armata Română

Republica Moldova ia în calcul să fie protejată de Armata Română, dacă Rusia ocupă noi teritorii din Ucraina.

Un nou atac al Rusiei împotriva Ucrainei ar putea duce la ocuparea Bugeacului. Aceasta este zona de sud a Basarabiei, zonă care acum aparține Ucrainei. Dacă Rusia ar ocupa Bugeacul ar putea crea o conexiune terestră cu trupele rusești din Transnistria.

Ideea privind posibila ocupare a Bugeacului de către Rusia fusese evocată, încă de acum câteva luni, în grupurile de analiză politico – militară din SUA.

Într-o asemenea situație, o variantă care se discută acum în Republica Moldova este ca trupele Armatei Române, cu acordul guvernului de la Chișinău, să intre în Republica Moldova și să avanseze până la Nistru. Această ipoteză este prezentată de comentatorul politic Anatol Țăranu, doctor în istorie. Ideea este prezentată într-un articol postat pe site-ul deschide.md.

„Eforturilor Chișinăului oficial de a face față crizei geopolitice din zonă i se adaugă și vocea societății civile, care prin definiție dispune de o libertate mult mai mare, decât a oficialităților, în formularea posibilelor soluții. Anume pe filiera societății civile a venit reamintirea despre experiența istorică a anului 1918, când Armata Română a intervenit în Basarabia, salvând-o de atrocitățile războiului civil din Rusia. În presa moldovenească a avut un ecou viu tema intensificării cooperării politico-militare între Republica Moldova și România, inclusiv a fost articulată soluția pentru cazul unei invazii a Ucrainei de către Rusia, care ar consta în oportunitatea ca trupele Armatei Române să se pună în mișcare și să se oprească pe linia Nistrului, vechea frontieră a României Mari de până la 1940, pentru a lua în apărare teritoriul Republicii Moldova”, explică analistul Anatol Țăranu.

Articolul acestuia se intitulează „Pericol de război, Rusia istorică și Ialta-2. Unde este Republica Moldova?”.

Republica Moldova este țară neutră dar colaborează militar cu România

În opinia analistului Anatol Țăranu, „asemenea propuneri par la această etapă puțin fezabile, însă, în condițiile unei agresiuni militare a Moscovei împotriva Ucrainei, toată ordinea politică și de securitate tradițională va fi răsturnată, deschizând larg porțile unor soluții neșablonarde”.

Republica Moldova este țară neutră. Ea are însă relații de colaborare cu NATO. Cei mai apropiați parteneri militari ai Republicii Moldova sunt SUA și România. La începutul lunii decembrie, şeful Marelui Stat Major al Republicii Moldova, colonelul Eduard Ohladciuc, a fost în România. Oficialul de la Chișinău s-a întâlnit cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, precum şi cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Acum câteva zile, președinta Maia Sandu fusese întrebată chiar despre ideea reunificării Republicii Moldova cu România. Maia Sandu a răspuns că o asemenea propunere necesită susținerea populației Republicii Moldova. Maia Sandu a explicat că o parte a populației se opune ideii reunificării cu România.

Citiți România Liberă și pe Google News

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă