11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRachete americane Patriot împotriva dronelor rusești. România devine lider în apărarea aeriană...

Rachete americane Patriot împotriva dronelor rusești. România devine lider în apărarea aeriană și antirachetă a NATO

Armata Română a prezentat, în ziua de 15 noiembrie, prima tragere cu rachete americane Patriot, în cadrul unui exercițiu la care au asistat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a prezentat, în poligonul de la Capu Midia (județul Constanța), primul exercițiu cu trageri reale în care s-au folosit sistemele antiaeriene Patriot ale României. La data de 15 noiembrie 2023, în cadrul exercițiului „Patriot Spark 23” s-a organizat “Ziua Distinșilor Vizitatori”, printre aceștia numărându-se ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, președintele Senatului, Nicolae Ciucă (general în rezervă, fost ministru al Apărării), Marcel Ciolacu, prim-ministru, și Angel Tâlvăr, ministrul Apărării Naționale.

„Exercițiul reprezintă testul inaugural al sistemului de rachete Patriot al României, o încununare a mai multor ani de planificare și cooperare dintre România și Statele Unite. Sistemul Patriot va oferi României nu doar cel mai avansat sistem de apărare aeriană din lume, dar și statutul de lider în apărarea aeriană și antirachetă din alianța NATO”, a anunțat Ambasada SUA.

„Am asistat astăzi la primele trageri reale cu sistemele de rachete Patriot intrate în înzestrarea Forțelor Aeriene Române. Operaționalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esențial de înzestrare a Armatei României. Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur, atât datorită echipamentelor din înzestrarea Armatei, dar și datorită garanțiilor de securitate oferite de apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din lume și de Parteneriatul Strategic cu aliații americani. Asigurarea securității României, a unui climat sigur în regiune, este una din condițiile esențiale pentru asigurarea prosperității și dezvoltării durabile a țării”, a declarat președintele Senatului, generalul (r) Nicolae Ciucă.

Înalții oaspeți au asistat la un „exercițiu de combatere a amenințărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea și neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer Patriot a țintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM”, au anunțat Guvernul României și MApN. Programul de dotare a Armatei Române cu rachete Patriot a început încă din vremea când Nicolae Ciucă era ministru al Apărării. Partea română a cumpărat din SUA un număr de șapte sisteme Patriot, care au început să sosească în România în anul 2020. Din totalul de șapte baterii cumpărate, patru au fost repartizate la Forțele Aeriene iar trei la Forțele Terestre. Toate cele patru sisteme destinate Forțelor Aeriene au ajuns în România și au fost repartizate la Regimentul 74 Patriot. Până în anul 2026 ar urma să sosească și celelalte trei sisteme, destinate Forțelor Terestre Române. Decizia ca România să cumpere rachete Patriot s-a luat, deci, cu mult înainte să înceapă actualul război din Ucraina. Dar importanța acestui tip de armă defensivă este cu atât mai mare în anul 2023, după ce, pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina, s-au descoperit resturi ale unor drone rusești, de tipul celor utilizate în Ucraina. Dintre dronele care au căzut în România, cel puțin una ar fi avut la bord explozibil. Altfel spus, doar norocul a făcut ca prăbușirea acestei aeronave fără pilot să nu producă victime.

În cadrul exercițiului de la Capu Midia, Regimentul 74 Patriot a lansat rachete de tip PAC-2 ATM asupra unor ținte aeriene simulate de drone MQM 178 Firejet și ULTRA 20. În alte secvențe ale exercițiului, avioane F-16 Fighting Falcon de la Baza 86 Aeriană Borcea au simulat atacuri asupra sistemului de apărare sol-aer Patriot. „Tragerea unei rachete din aer este incredibil de dificilă, dar, așa cum arată exercițiul de astăzi, operatorii extrem de dedicați au abilitățile și instrumentele necesare pentru a face exact acest lucru”, a subliniat ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec.

Este important de observat că, în timp ce SUA oferă României cele mai performante sisteme antiaeriene americane, alte țări europene configurează un alt sistem defensiv, fără participarea SUA, denumit „European Sky Shield”. Acest „scut” european, la care România nu participă, este coordonat de Germania. Membri ai „European Sky Shield” sunt Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovenia și – cel mai recent – Bulgaria.

Statele Unite au instalat inițial pe teritoriul României, la Deveselu, elemente ale scutului antibalistic Aegis, dar aceste elemente de interceptare rămân în proprietatea SUA. Apoi, România a cumpărat sisteme antiaeriene Patriot, care îi vor permite să devină unul dintre liderii apărării antiaeriene și antirachetă din NATO, a explicat ambasadoarea SUA.

„Exercițiul reprezintă testul inaugural al sistemului de rachete Patriot al României, o încununare a mai multor ani de planificare și cooperare dintre România și Statele Unite. Sistemul Patriot va oferi României nu doar cel mai avansat sistem de apărare aeriană din lume, dar și statutul de lider în apărarea aeriană și antirachetă din NATO”

Kathleen Kavalec,

Ambasadoarea SUA în România

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a fost ministru al Apărării și prim-ministru. Nicolae Ciucă subliniază că protejarea spațiului aerian național se va realiza atât cu echipamentele din înzestrarea Armatei Române cât și prin garanțiile de securitate oferite de apartenența la NATO și de Parteneriatul Strategic cu SUA.

„Am asistat astăzi la primele trageri reale cu sistemele de rachete Patriot intrate în înzestrarea Forțelor Aeriene Române. Operaționalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esențial de înzestrare a Armatei României. Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur”

Nicolae Ciucă,

Președintele Senatului

Armata Română va avea în final șapte instalații antiaeriene Patriot, dintre care primele patru au fost repartizate la Forțele Aeriene iar celelalte trei vor ajunge la Forțele Terestre.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Perioada de cheltuieli impulsive din timpul pandemiei este acum în urmă. Oamenii, tot mai atenți la finanțe

Jesper Brodin, CEO-ul IKEA, a declarat că perioada de cheltuieli impulsive din timpul pandemiei este acum în urmă, iar oamenii devin tot mai atenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă