Președintele Iohannis pleacă în America de Sud, într-o călătorie care urmează să dureze nouă zile și care va include trei țări: Brazilia, Chile și Argentina.
Avionul care îl transportă pe șeful statului român a decolat, duminică, 17 aprilie, din România. Aeronava Boeing trebuie să facă o escală pentru realimentare înainte să înceapă traversarea Oceanului Atlantic. Escala poate fi, de exemplu, în Spania sau Portugalia, dar această escală nu reprezintă un moment oficial al vizitei. Programul anunțat de Președinția României menționează „vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile și în Republica Argentina”, în perioada 18 – 26 aprilie 2023.
Acum câteva zile, când a fost întrebat de jurnaliști dacă Președinția României își va diminua cheltuielile pentru a ajuta la echilibrarea bugetului de stat, șeful statului a răspuns că nu există intenția de a reduce cheltuielile Președinției.
„Aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global. America Latină reunește state membre sau în proces de aderare la OCDE, cu economii emergente, care contribuie sau pot contribui în mod semnificativ, la nivel global, la securitatea alimentară, la cea energetică sau climatică, la recuperarea economică post-pandemie și dezvoltarea durabilă.
Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale Președintelui României în America Latină vizează: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu; impulsionarea contactelor sectoriale și dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerțului, cercetării, protecției mediului și schimbărilor climatice, agricultură, educație, cultură, protecție civilă și altele; aprofundarea cooperării și a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului și a dreptului internațional, inclusiv a principiilor Cartei ONU”, a transmis Președinția României.
Interesul acordat de România consolidării relațiilor cu Brazilia, Chile și Argentina „se înscrie, de asemenea, în procesul de aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu America Latină și Caraibi, proces orientat în prezent spre pregătirea Summitului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles. Continentul latino-american este considerat o zonă de importanță strategică pentru Uniunea Europeană și statele sale membre, inclusiv în actualul context geopolitic global, marcat de numeroase surse de divergențe și de acumularea de noi tensiuni. În acest sens, va fi reafirmat angajamentul țării noastre de a contribui activ, prin valorificarea avantajelor sale competitive și a relațiilor sale tradiționale cu statele de pe continentul latino-american, la succesul acțiunii globale a Uniunii Europene și la obținerea unor rezultate de durată cu ocazia Summitului de la Bruxelles”, afirmă Președinția României.
Vizita în Brazilia, prima etapă din programul oficial al președintelui Iohannis, este prima vizită a unui șef de stat al României în ultimii 23 de ani. În Chile, cea mai recentă vizită a unui șef de stat român fusese acum zece ani. Vizita în Argentina va fi prima vizită a unui șef de stat al României, în ultimii 30 de ani.
Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, este la al treilea mandat de șef de stat, după ce a câștigat alegerile din toamna anului 2022. Imediat după această victorie, președintele Iohannis îi trimitea un mesaj de felicitare, în care menționa că așteaptă „cu nerăbdare” să lucreze împreună cu președintele Lula da Silva.
„Îl felicit pe preşedintele ales Lula da Silva pentru victoria sa. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună la consolidarea relaţiilor foarte bune româno – braziliene şi la chestiuni globale de interes comun”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Un interlocutor foarte interesant va fi, cu siguranță, președintele Argentinei, Alberto Fernández. Președintele insistă pentru redobândirea suveranității Argentinei asupra Insulelor Malvine, care acum aparțin Marii Britanii, precum și pentru dreptul Argentinei asupra unei zone din Antarctica, unde deține o bază de cercetare.
„Dezvoltarea Argentinei noastre are o proiecție spre Sud și o viziune bi – continentală, iar o parte din dezvoltarea națională depinde de apărarea componentelor sale strategice”
Alberto Fernández,
Președintele Argentinei
În luna februarie 2023, președintele Alberto Fernández a vizitat baza științifică argentiniană Marambio, aflată pe o insulă din continentul antarctic.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!