1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPreședintele Iohannis participă la Summit-ul de la Vilnius. Războiul cu Rusia aduce...

Președintele Iohannis participă la Summit-ul de la Vilnius. Războiul cu Rusia aduce Ucraina tot mai aproape de NATO

Summit-ul Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară în orașul Vilnius, capitala Lituaniei, în perioada 11 – 12 iulie 2023, va oficializa o nouă etapă a relației NATO – Ucraina, care este, în ultimele luni, din ce în ce „mai aproape” de a fi primită în NATO.

„Mă aștept ca liderii aliați să convină asupra unui pachet cu trei elemente, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”, menționează textul discursului pe care-l va rosti, la 11 iulie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pachetul de trei elemente, la care se referă Stoltenberg, va fi aprobat în cadrul Summit-ului de la Vilnius.

Potrivit unui comunicat transmis de NATO, cele trei elemente sunt următoarele: “un program multianual de asistență pentru asigurarea interoperabilității; legături politice îmbunătățite NATO – Ucraina, președintele Zelenski participând la reuniunea inaugurală a unui nou Consiliu NATO-Ucraina; și o reafirmare că Ucraina va deveni membră a NATO, cu unitate în ceea ce privește modul de a aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său”.

Secretarul general Stoltenberg se află la Vilnius încă din ziua de 10 iulie. Tot la 10 iulie au sosit la Vilnius președintele Turciei și premierul Suediei, care chiar au avut o întâlnire, luni seară. Suedia urmează să intre în NATO iar ultima țară care se opunea primirii Suediei era Turcia.

Summit-ul NATO se desfășoară în perioada 11 – 12 iulie 2023. La 11 iulie, șefii de stat sau de guvern din țările NATO vor fi întâmpinați de secretarul general al NATO și de președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda. La 11 iulie, ora 14, are loc reuniunea oficială a tuturor liderilor din NATO. Președinția României a anunțat că președintele Iohannis merge la Vilnius pentru a participa la „Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia”. În seara de 11 iulie se desfășoară un „Dineu informal de lucru” găzduit de președintele Lituaniei. Apoi, la 12 iulie, se vor desfășura Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, împreună cu Suedia, cu participarea partenerilor din Indo-Pacific, precum și Reuniunea Comisiei NATO – Ucraina, împreună cu Suedia. Este posibil ca însuși președintele Zelenski să conducă delegația Ucrainei la Vilnius. Dar prezența șefului statului ucrainean ar fi condiționată, de partea ucraineană, de certitudinea ca Ucraina să și primească invitația de aderare, la acest Summit. Alături de reprezentanții Ucrainei, la Vilnius vor sosi și reprezentanți ai altor țări partenere cu NATO. De exemplu, din Republica Moldova este așteptat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe.

În interiorul Alianței Atlantice, cea mai mare influență o au Statele Unite. Chiar înainte să plece spre Europa, președintele Joe Biden se arăta rezervat, declarând, pentru CNN, că primirea unui nou membru NATO necesită acordul tututor statelor aliate. Liderul SUA afirma că nu crede că ar exista unanimitate în NATO asupra primirii Ucrainei în NATO, cât timp este în război cu Rusia.

„Suntem hotărâți să apărăm fiecare inch de teritoriu care este teritoriu NATO. Este un angajament pe care l-am luat cu toții. Dacă războiul continuă, atunci am fi cu toții în război. Am fi în război cu Rusia, dacă ar fi așa”

Joe Biden,

Președintele Statelor Unite

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat într-un mesaj pe internet, la data de 10 iulie, înainte să înceapă Summitul de la Vilnius, că NATO a anulat cerința, adresată Ucrainei, de a parcurge un Plan de Acțiune pentru Aderare (MAP), așa cum li s-a cerut altor țări, înainte să fie primite în Alianța Atlantică.

“În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea prin care Ucraina va deveni membru. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO”

Dmytro Kuleba,

Ministrul de Externe al Ucrainei

Ministrul ucrainean de Externe consideră că este momentul ca NATO să ofere „claritate” asupra invitației ca Ucraina să devină membru NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă