4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPreședintele Iohannis a avansat în grad un general și doi colonei din...

Președintele Iohannis a avansat în grad un general și doi colonei din SPP, pregătind, probabil, noua echipă de conducere

Prin decrete semnate de președintele Klaus Iohannis, un general de brigadă a fost avansat la gradul de general maior iar doi colonei au fost avansați la gradul de general de brigadă.

Toți cei trei ofițeri avansați în grad fac parte din Serviciul de Protecție și Pază (SPP). Cele trei avansări în grad au fost decise prin trei decrete care au fost semnate de președintele Iohannis și contrasemnate de premierul Ciolacu la data de 22 mai 2024.

Toate cele trei decrete au fost publicate în Monitorul Oficial. Dar în fiecare dintre aceste decrete, numele ofițerului nu este menționat ci este trecut doar într-o anexă care nu este publicată, pe motiv că anexa conține informații clasificate.

În acest moment, funcția de director al SPP este exercitată de generalul (cu patru stele) Lucian Pahonțu, care are 60 de ani și este, astfel, unul dintre cei mai în vârstă ofițeri în activitate din România. Generalul Pahonțu este și cel mai vechi în funcție dintre actualii șefi de „servicii secrete” din România. Este posibil ca, prin cele trei avansări în funcții, președintele Iohannis să pregătească o schimbare la vârful SPP.

Funcția de prim-adjunct al directorului SPP este vacantă. Funcția de adjunct al directorului SPP este exercitată de generalul locotenent Daniel Bălașa, care are, la rândul său, 57 de ani – deci și el ar urma să iasă, în curând, la pensie. Funcția de director al SPP este echivalentă celei de secretar de stat iar funcțiile de prim-adjunct și de adjunct sunt echivalente cu cele de subsecretar de stat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă