0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPremierul Poloniei propune o alianță regională Polonia - Ucraina - România

Premierul Poloniei propune o alianță regională Polonia – Ucraina – România

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a lansat, cu prilejul vizitei sale la București, ideea de a se forma o alianță regională, la care să participe Polonia, Ucraina și România.

Șeful guvernului de la Varșovia a avut întâlniri, la București, cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă. Ideea acestei alianțe, la care să participe trei țări, a fost prezentată de premierul Poloniei chiar în fața jurnaliștilor. Niciunul dintre oficialii români nu a comentat public ideea prezentată de premierul Morawiecki.

„Trebuie să aprofundăm nu numai colaborarea noastră ci şi să extindem posibilităţile de colaborare în toate celelalte domenii, cultural, militar şi aşa mai departe. Iniţiativa celor Trei Mări are o dimensiune foarte ambiţioasă şi vedem că, odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale. De aceea, cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi format din Ucraina, România şi Polonia se vor putea în curând – sperăm cât mai curând, după victoria Ucrainei, construi nişte planuri strategice semnificative pe viitor, planurile strategice care vor fi foarte ambiţioase și din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri. Dar vor fi ambiţioase și din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare, şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice”, a explicat premierul Poloniei.

România și Polonia au relații tradiționale foarte bune, inclusiv din perioada interbelică. Se știe că, în anul 1921, România și Polonia au pus la punct o alianță defensivă. Acea alianță a fost aniversată de ambele țări în anul 2021, când se împlineau o sută de ani de la semnarea ei. „Prin acordul semnat, cele două părți se obligau să își acorde asistență armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit”, adică în cazul unui atac din partea Rusiei, preciza, în anul 2021, un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe al României.

Totuși, în perioada actuală, contextul politico – militar internațional este mult diferit față de perioada interbelică, iar România și Polonia fac parte, ambele, din NATO, care este cea mai puternică alianță politico – militară din istorie. Nici Polonia, nici România și nicio altă țară europeană nu-și poate asigura protecția în fața Rusiei, dacă nu este susținută de NATO. Iar principala forță din NATO o reprezintă Statele Unite. Într-adevăr, pe Flancul Estic al NATO, principalii aliați ai Statelor Unite sunt Polonia și România.

Ucraina, pe de altă parte, deși și-ar fi dorit să devină membră NATO, are doar un parteneriat cu NATO, iar șansele ei de a fi primită cu drepturi depline în NATO sunt doar ipotetice. Din această perspectivă, ideea unei alianțe Polonia – Ucraina – România ar putea fi interesantă pentru Ucraina.

Până acum, oficialii de la Kiev n-au comentat propunerea lansată de premierul Poloniei. Se știe însă că între Polonia și Ucraina există relații extrem de strânse, mai ales din momentul în care, în februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina. Acum o lună, în februarie 2023, premierul Poloniei a fost la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal. „Kievul este astăzi capitala libertății. Este fortăreața de est a întregii Europe, a Europei libere”, a declarat, cu acel prilej, premierul Morawiecki.

Șeful guvernului de la Varșovia a precizat, la București, că Polonia speră într-o victorie a Ucrainei, „cât mai curând”, în războiul contra Rusiei. După ce Ucraina ar învinge în acest război, cele trei țări – Polonia, Ucraina și România – ar putea forma o alianță cu rol strategic, militar și economic, susține Morawiecki.

„În acest triunghi format din Ucraina, România şi Polonia se vor putea în curând – sperăm cât mai curând, după victoria Ucrainei, construi nişte planuri strategice semnificative pe viitor, planurile strategice care vor fi foarte ambiţioase”

Mateusz Morawiecki,

Premierul Poloniei

Președintele României l-a primit la Cotroceni pe premierul Poloniei și a confirmat că România și Polonia au „interese strategice şi de securitate comune solide, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regională”. De asemenea, România și Polonia vor continua să susțină Ucraina, a precizat președintele Iohannis.

„Polonia este un prieten apropiat şi de lungă durată, un partener strategic cheie şi un aliat de încredere al României. Ne leagă interese strategice şi de securitate comune solide, consolidate de actualul context tensionat de securitate regională”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Șeful statului român a confirmat că România și Polonia au interese strategice comune, dar nu a comentat ideea unei alianțe trilaterale, în care să fie cooptată Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania vrea să trimită militari într-o eventuală zonă demilitarizată din Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în Ucraina dacă o zonă demilitarizată ar fi instituită...

Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare din Germania: Trump va aduce mai multă claritate în Uniunea Europeană

Al doilea mandat al lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA va aduce claritate pentru Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, la Berlin,...

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă