2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoOficialii români ignoră catastrofa de mediu de la Nova Kahovka. Parlamentul European și...

Oficialii români ignoră catastrofa de mediu de la Nova Kahovka. Parlamentul European și tot mai multe țări se tem de efecte pe termen lung

Parlamentul European a analizat catastrofa de mediu de la Nova Kahovka, cu impact potențial asupra întregului bazin al Mării Negre, urmând să voteze, în ziua de 15 iunie 2023, o rezoluție pe acest subiect, însă oficialii statului român par să ignore această problemă, fiind preocupați doar de împărțirea funcțiilor în viitorul Guvern.

Parlamentul European a dezbătut, la data de 13 iunie 2023, situația generată de atacul asupra barajului de pe fluviul Nipru, de la Nova Kahovka, iar în ziua de 15 iunie va vota o rezoluție pe acest subiect. Încă nu este lămurit care dintre părțile implicate în războiul din Ucraina este vinovată de prăbușirea barajului. Dar ruperea acestuia a generat inundații uriașe în Ucraina, iar pe termen lung poate provoca o catastrofă de mediu în Marea Neagră și în țările riverane acesteia, inclusiv în România. Un expert din Ucraina, Viaceslav Potapenko, directorul Institutului de Economie Verde și colaborator la Institutul Național de Cercetări Strategice din Kiev, explica, într-un interviu pentru HotNews, că Niprul traversează vechi zone industriale din Rusia, Belarus și Ucraina, motiv pentru care, pe fundul fluviului, s-au acumulat reziduuri chimice. După ruperea barajului, aceste deșeuri vor putea ajunge în Marea Neagră, cu impact devastator asupra mediului.

După ce trece de Nova Kahovka, Niprul se varsă în Marea Neagră. De la gura de vărsare a Niprului și până la orașul Constanța din România ar fi, în linie dreaptă, circa 500 de kilometri. După Ucraina, România ar putea fi țara cea mai afectată de această catastrofă. Totuși, oficialii de la București n-au analizat încă subiectul, fiind preocupați în aceste zile, se pare, doar de greva din Educație și de împărțirea funcțiilor în viitorul Guvern. Totuși, catastrofa din Ucraina ar putea avea efecte atât de grave încât ar putea fi analizată chiar într-o ședință a CSAT. În schimb, în Bulgaria, țară mai puțin expusă decât România, ministrul Zaritsa Dinkova a postat pe site-ul Ministerului Turismului, la data de 13 iunie, un mesaj către operatorii din turism, cerându-le să raporteze imediat ce ar constata semne de poluare. „Misiunile diplomatice și consulare ale Bulgariei în Ucraina, România și Republica Moldova monitorizează situația cu prudență. Ministerul Mediului și Apelor din Bulgaria primește zilnic informații despre evoluția cazului și este în contact permanent cu Ministerul Turismului”, a precizat Ministrul Turismului din Bulgaria. De asemenea, angajați ai Ministerului de Interne de la Sofia verifică siguranța plajelor de-a lungul litoralului Bulgariei.

În România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este condus, încă, teoretic, de Barna Tanczos (UDMR). El a fost ministru în guvernul Ciucă. Dar în guvernul Ciolacu, UDMR nu va mai avea miniștri, deci postul de ministru al Mediului este, practic, vacant. În plus, reașezările în funcții, generate de schimbarea guvernului, l-ar putea afecta și pe secretarul de stat care conduce Garda Națională de Mediu.

În România, deocamdată, doar cercetătorii au vorbit despre acest subiect. Florin Timofte, doctor în Biologie, specialist la Institutul de Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanța, a explicat că apa contaminată în Ucraina se va amesteca cu apa adusă de Dunăre în Marea Neagră, apoi va coborî de-a lungul litoralului românesc.

„Cum se vede și în cazul Dunării, sedimentele sunt transportate de curenți către sudul Dunării. La fel, și apa contaminată din Ucraina va veni și se va amesteca cu cea de la Dunăre și va coborî către sudul litoralului”

Florin Timofte,

Doctor în Biologie

În Bulgaria, în funcția de ministru al Turismului a fost numită, acum două săptămâni, Zaritsa Dinkova. Ea a reacționat prompt, cerând operatorilor din turismul bulgar să raporteze prompt orice eventuale probleme de poluare. În Bulgaria, chestiunea este urmărită de Ministerul Turismului, de Ministerul Mediului și de Ministerul de Interne.

„Ne bazăm pe parteneriatul cu dumneavoastră și vă invităm, ori de câte ori considerați necesar, să raportați fără ezitare, astfel încât să putem, cu eforturi comune, să răspundem în timp util oricăror semne de poluare de-a lungul litoralului nostru”

Zaritsa Dinkova,

Ministrul Turismului din Bulgariaâ

Ambasadele Bulgariei din România, Republica Moldova și Ucraina țin și ele legătura cu autoritățile din țările respective, pentru a monitoriza eficient situația mediului.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă