-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoO țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE....

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România, obuziere pe șenile și mașini de luptă pentru infanterie, lansând această ofertă chiar în timpul vizitei în Coreea de Sud a președintelui Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a avut o vizită de trei zile în Coreea de Sud fiind însoțit de mai mulți responsabili guvernamentali, printre care s-au numărat ministrul Afacerilor Externe, ministrul Energiei și ministrul Apărării Naționale. Potrivit MApN, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și omologul său din Coreea de Sud, Shin Wonsik, au semnat „Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, primul document de acest fel încheiat între cele două țări”.

„Sunt convins că acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, spre beneficiul ambelor state. Cred că există o varietate de domenii şi proiecte de interes pentru România şi Republica Coreea, mai ales în ceea ce privește transferul de tehnologie şi adaptarea armatelor noastre la provocările viitorului. Acordul privind cooperarea în domeniul militar reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deschizând noi oportunități de colaborare în domenii precum educație militară, instruirea în comun a personalului, medicină militară, cercetare-dezvoltare şi industria de apărare”, a anunțat ministrul român, Angel Tîlvăr.

România nu prezintă detalii despre programele militare la care va coopera cu Coreea de Sud. În schimb, reprezentanți ai părții sud-coreene au precizat, pentru „România Liberă”, că este vorba de Hanwha Aerospace, cea mai mare firmă din industria aerospațială și de apărare din Coreea de Sud. Această firmă vrea să vândă pentru Armata Română două tipuri de vehicule blindate: obuzierul autopropulsat K9 Tunet și mașina de luptă a infanteriei Redback.

„Hanwha Aerospace se angajează să maximizeze beneficiile pentru industria românească de apărare prin diverse tipuri de programe de localizare, care includ producția locală de echipamente de apărare, ocuparea forței de muncă la nivel local, transferul de tehnologie și înființarea unui centru de excelență pentru operațiunile de mentenanță și reparații. Ne concentrăm pe integrarea capacității industriale românești în dezvoltarea de echipamente avansate de apărare personalizate pentru Forțele Armate Române. Includerea industriei românești în lanțurile largi de aprovizionare globală ale Hanwha Aerospace este unul dintre potențialele beneficii pe care România le-ar putea obține din această colaborare”, a transmis Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe. Pentru România, firma din Coreea de Sud promite „eforturi de localizare, care includ producția locală, locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unei facilități MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul)”.

K9 TUNET este un sistem de artilerie pe șenile de calibrul 155 milimetri. Circa 1.800 de asemenea vehicule sunt operate de nouă țări dintre care cinci sunt membre NATO – Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia. La rândul ei, mașina blindată Redback, destinată infanteriei, include o serie de tehnologii noi, printre care se numără șenilele din cauciuc compozit și un sistem de protecție activă “hard-kill”. Presa economică din Coreea de Sud anunța, la începutul anului 2024, că valoarea contractului cu România ar fi de 725,7 milioane de dolari.

Pentru prima dată în istoria relațiilor dintre România și Coreea de Sud, cei doi miniștri ai Apărării, Angel Tîlvăr și Shin Wonsik, au semnat un acord bilateral privind cooperarea în domeniul apărării. Pe baza acestui acord, România ar putea beneficia de transfer de tehnologie din Coreea de Sud, a precizat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

„Acordul privind cooperarea în domeniul militar reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deschizând noi oportunități de colaborare în domenii precum educație militară, instruirea în comun a personalului, medicină militară, cercetare-dezvoltare şi industria de apărare”

Angel Tîlvăr,

Ministrul Apărării Naționale

Președinții Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au semnat „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”. Șeful statului român a anunțat că firme din Coreea de Sud ar putea investi în România în domeniul infrastructurii portului Constanța, în energie, în agricultură și în industria de apărare, dar fără a oferi detalii.

„În dialogul avut, am încurajat creșterea substanțială a investițiilor sud-coreene în țara noastră, cu precădere în infrastructură – ca de exemplu cea portuară dintre porturile Constanța și Busan, în energie, în agricultură, precum și în industria de apărare, zonă în care se pot crea locuri de muncă pentru români”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Coreea de Sud, al cărei nume oficial este Republica Coreea, este un partener strategic al României în regiunea Asia-Pacific încă din anul 2008, a subliniat președintele Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă