1.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoO dronă cu explozibil la bord a căzut în România, la Plauru....

O dronă cu explozibil la bord a căzut în România, la Plauru. Nu există victime

O dronă cu explozibil la bord a căzut în România, în apropierea satului Plauru (comuna Ceatalchioi) din județul Tulcea, în noaptea de 11 spre 12 octombrie 2023.

Aeronava fără pilot a căzut într-o zonă nelocuită, acoperită cu vegetație, din apropierea malului românesc al brațului Chilia. Incidentul a fost confirmat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în dimineața de 12 octombrie 2023. Brațul Chilia delimitează granița dintre România și Ucraina.

„Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”, a transmis MApN.

Incidentul din noaptea de 11 spre 12 octombrie este al patrulea caz în care o dronă provenită din războiul din Ucraina cade pe teritoriul României. Dar este pentru prima oară când o asemenea aeronavă are și explozibil la bord. În urma exploziei din noaptea de 11 spre 12 octombrie, craterul format ar avea circa 1,5 metri adâncime. Ținând cont că drona nu a explodat în aer ci la sol, se poate presupune că ea nu a fost lovită de apărarea antiaeriană a Ucrainei ci a deviat de la traiectorie. Cel mai probabil, drona care a făcut explozie la Plauru era dintre cele trimise de Rusia pentru a lovi porturile ucrainene de pe brațul Chilia.

După ce prima dronă căzuse în zona comunei Ceatalchioi, acolo s-a deplasat chiar ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. În urma acelei vizite s-a convenit ca, în această comună, să fie instalate adăposturi provizorii care să fie folosite de localnici, pentru a se proteja când este semnalată apropierea unor aeronave.

În ziua de 12 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni se va desfășura o ședință a CSAT. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi este situația de securitate din zona Mării Negre, în contextul războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. Ședința CSAT fusese convocată de președintele Iohannis cu o lună mai înainte, deci nu este focalizată asupra dronei care a căzut la Plauru. Pe de altă parte, un alt subiect înscris pe ordinea de zi a CSAT se referă la planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada anilor 2024 – 2033.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Dacia Sandero, din nou pe primul loc în Europa în octombrie: Peste 21.000 de unități vândute

Dacia Sandero a revenit pe primul loc în topul celor mai vândute mașini din Europa în luna octombrie, cu 21.266 de unități vândute, potrivit...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...
Ultima oră
Pe aceeași temă