Un singur muncitor lucra pe Strada Lipscani din Centrul Istoric al Capitalei, la mai puțin de o zi de când primarul general Nicușor Dan se filma pe șantierele de reabilitare a pietonalului.
Cotidianul național “România liberă” a arătat încă din toamna anului trecut că străzile din Centrul Istoric al Capitalei sunt pline de gropi, din cauza pietrei cubice lipsă și a pavajelor sparte.
În urmă cu câteva săptămâni, imaginile surprinse de reporterii noștri au arătat că situația nu doar că nu a fost remediată, dar se puteau observa gropi mai mari și mai dese.
Nicușor și Dorel
Luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunța, într-un clip video postat pe Facebook, de lângă un șantier, că va fi reabilitat pavajul de pe Strada Lipscani, precum și de pe celelalte străzi din Centrul Istoric.
Reporterii “România liberă” s-au deplasat în teren și au surprins un singur muncitor lucrând pe un șantier de lângă Pasajul Latin.
În rest, trecătorii erau nevoiți să facă slalom printre gropi pe Strada Lipscani, până la Banca Națională a României.
Primarul Nicușor Dan a comis și o gafă în videoclip, filmându-se lângă un muncitor ce așeza piatra cubică lovind-o cu un ciocan de metal.
Mai mulți constructori consultați de “România liberă” ne-au precizat că lovirea pietrei cubice cu ciocanul metalic îi poate produce piesei declarate monument istoric fisuri exterioare sau interne.
Primarul și șantierul de pe Facebook
Primarul general a anunțat un termen de o lună pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a pietonalului din Centrul Istoric.
“Suntem în zona Lipscani sau Centrul Istoric, o zonă foarte circulată de bucureșteni și de turiști. Avem un pavaj special din piatră cubică pus în 2012. Nu s-a mai intervenit de atunci. Nu s-a făcut niciun fel de mentenanță. Acum, cu firmele cu care încă suntem în garanție lucrăm la reabilitarea pavajului și într-o lună din acest moment, vom avea pavajul reabilitat și reabilitate și elementele de mobilier, băncuțe și jardiniere”, declara Nicușor Dan, în clipul video postat luni pe platforma de socializare.
Au existat și cetățeni care au constatat gafa muncitorului din videoclipul primarului general.
“Nu par să știe ce fac meșterii, dalele se bat cu un ciocan de cauciuc, se vibrează totul după cu nisip între rosturi. Unde sunt inginerii de șantier sau supraveghetorii”, a comentat Drumea Dragoș, un utilizator Facebook, la postarea edilului-șef.
Fostul primar general al Capitalei garanta, în 2012, că piatra cubică amplasată pe străzile din Centrul Istoric este cea îndepărtată din zona Aviatorilor, considerată monument istoric, după cum recunoștea și edilul-șef de la acea vreme.
Acum, proveniența noilor bucăți de piatră cubică nu este cunoscută.
Specialiștii în construcții consultați de RL critică metoda folosită de muncitorii filmați lângă primarul general.
Piatra cubică nu se lovește cu ciocanul de metal. Se produc fisuri interne și la prima vibrație puternică sau în urma intemperiilor, piatra este distrusă. În momentul în care a intrat aer în ea, este distrusă. Piatra cubică se fixează cu un ciocan de cauciuc. Sunt specialiști pe care îi numeri pe degete, pentru amplasarea pietrei cubice. Când am executat cu firma mea lucrările la Piața Sfatului din Sibiu am adus specialiști din Germania pentru fixarea pietrei cubice”, ne-a explicat Adrian Homan, antreprenor în Construcții.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!