0.9 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNava americană Mount Whitney intră în Marea Neagră, cea mai fierbinte zonă...

Nava americană Mount Whitney intră în Marea Neagră, cea mai fierbinte zonă a Europei

Nava americană Mount Whitney intră în Marea Neagră, cea mai fierbinte zonă a Europei. Nava – amiral din Marea Mediterană a Statelor Unite este Mount Whitney.

Nava de război Mount Whitney, care conduce Flota a 6-a, din Marea Mediterană, a Statelor Unite, a intrat în Marea Neagră, au anunțat, aproape simultan, Statele Unite și Rusia.

Nava de război USS Mount Whitney a intrat în Marea Neagră și se va alătura forțelor NATO care sunt deja prezente în zonă. Primul anunț public în acest sens a fost făcut de Forțele Navale ale Statelor Unite (US Navy). Mount Whitney este nava – amiral a Flotei a 6-a a Statelor Unite, care are ca zonă de responsabilitate Marea Mediterană și Marea Neagră. Două mari nave de luptă din Flota a 6-a se află în acest moment, simultan, în Marea Neagră. Acestea sunt USS Mount Whitney și USS Porter.

Rusia, cea mai mare putere militară de la Marea Neagră, monitorizează permanent forțele NATO din estul Europei.

Nava americană Mount Whitney vine alături de distrugătorul USS Porter

Imediat după anunțul făcut de SUA, ministrul de Externe al Rusiei, Sergey Lavrov, a declarat că suplimentarea forțelor SUA “nu adaugă stabilitate” în Marea Neagră.

Ministrul rus a amintit că intrarea navelor militare din țări neriverane în Marea Neagră este reglementată de Convenția de la Montreux. “Urmărim îndeaproape aceste reguli care trebuie respectate”, a precizat ministrul Lavrov.

Ministrul de Externe al Rusiei a criticat prezența simultană în Marea Neagră a două mari nave de luptă americane.

USS Mount Whitney este navă de comandament, capabilă să detecteze navele străine și să coordoneze acțiunile unei întregi flote. La rândul ei, USS Porter este un distrugător care poate lansa rachete de croazieră Tomahawk.

 „Suntem pregătiți pentru orice amenințări. Nu avem probleme să asigurăm securitatea teritoriului Rusiei și securitatea în Marea Neagră, dar suntem întotdeauna pentru proiecte de cooperare”
 Sergei Lavrov,
Ministrul de Externe al Rusiei
Pentru Statele Unite și pentru NATO, Marea Neagră are o importanță strategică deosebită. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat de mai multe ori că Alianța Atlantică acordă o atenție specială zonei Mării Negre, unde se află țări membre și partenere foarte importante. Cel mai important aliat al SUA la Marea Neagră este România.

“Trei aliați NATO sunt state riverane: Turcia, România și Bulgaria. Apoi avem doi parteneri, Georgia și Ucraina. Am fost martori la ocuparea Crimeii, la agresivitatea Rusiei”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Alianța Nord – Atlantică a pregătit contramăsuri în cadrul unui plan denumit “Concept pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică”.

Problema Rusiei în relația cu Statele Unite pare a fi legată foarte insistent, în ultimele săptămâni, de rachetele Tomahawk. O informație publică este că asemenea rachete pot fi lansate de la bordul distrugătorului USS Porter, aflat acum în Marea Neagră. Teoretic, rachetele lansate de acest distrugător ar putea lovi ținte din Rusia.

Rusia susține că din România pot fi lansate rachete Tomahawk

Foarte recent, ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu, susținea că și sistemele antibalistice plasate de SUA în România și Polonia se pot transforma din arme defensive în arme ofensive. Ministrul rus spunea că aceste sisteme ar fi capabile să lanseze rachete Tomahawk. În România, Statele Unite ar putea lansa asemenea rachete de la Deveselu, susține Rusia.

În timp ce oficialii ruși făceau declarații despre sistemele Aegis Ashore din România și Polonia, secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd J. Austin, efectua o vizită în zona Mării Negre, inclusiv în România. La București, ministrul american și oficialii români au discutat Parteneriatul Strategic România – SUA. S-au discutat perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

Ministrul Nicolae Ciucă a amintit că România alocă 2 la sută din PIB pentru Apărare. Armata Română a primit în dotare sistemul de rachete sol – aer cu bătaie mare PATRIOT și sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS. România a mai primit avioane multirol F16, transportoare blindate Piranha 5 şi instalații mobile de lansare rachete antinavă.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat investițiile făcute de SUA la bazele aeriene Kogălniceanu şi Câmpia Turzii și la poligoanele Cincu şi Babadag. Totalul acestor investiții americane depășește 225 milioane de dolari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump: Ora exactă a undei de șoc

Retorica lui Trump, axată pe „America First”, pune sub semnul întrebării vechile alianțe, deschizând o eră a imprevizibilității geopolitice. Promisiunile sale de a reduce...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă