Președintele Klaus Iohannis a anunțat că țările membre NATO lucrează la măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană și cunoașterea situației operaționale pe Flancul Estic și la Marea Neagră, „astfel încât să creștem considerabil capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate”.
Președintele Iohannis avertizează că atacurile Rusiei asupra infrastructurii de la Dunăre a Ucrainei „sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO”. Șeful statului român a inclus acest avertisment într-un mesaj transmis cu prilejul ceremoniei de operaționalizare completă a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est, care are sediul în România. Mesajul șefului statului român a fost prezentat la Sibiu, la noul sediu al Comandamentului, la data de 23 octombrie 2023, prin intermediul consilierului de stat Mihai Şomordolea. Generalul Șomordolea are funcția de secretar al CSAT.
„Consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră rămâne un obiectiv prioritar, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid și cele adoptate anul acesta la Vilnius. La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană și cunoașterea situației operaționale pe Flancul Estic și la Marea Neagră, astfel încât să creștem considerabil capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate”, a transmis președintele Iohannis.
„Unitatea și solidaritatea noastră, ca aliați, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal și brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO”, subliniază mesajul președintelui României.
În cadrul Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est lucrează militari din Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și Turcia. De asemenea, la această structură militară contribuie SUA și Luxemburg.
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) a participat, în perioada 10 – 19 octombrie 2023, la exercițiul NATO STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23), ca parte a structurii de forțe a NATO. Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), la acest exercițiu au participat aproximativ 7.000 de militari din 27 de locații, din Europa și din SUA. Potrivit informațiilor transmise de conducerea NATO, într-o anumită secvență a exercițiului, „600 de oameni au simulat acțiunile, coordonarea și deciziile pentru cartierul general care comandă peste 600.000 de militari, toate navele, echipamentele și aeronavele asociate reprezentând toate capabilitățile NATO într-un mediu multi-domeniu”.
În urma exercițiului din octombrie 2023, Comandamentul Corpului Multinațional de la Sibiu a obținut acreditarea ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situație, pe timp de criză sau de război.
După ce Rusia a ocupat Crimeea, în anul 2014, și mai ales după ce a atacat din nou Ucraina, în anul 2022, NATO a luat măsuri de consolidare a apărării pe Flancul Estic. În ciuda acestor măsuri, riscurile de securitate la granițele României, adică la granițele de est ale NATO, sunt în creștere, avertizează președintele Iohannis.
„Unitatea și solidaritatea noastră, ca aliați, sunt cruciale. Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO”
Klaus Iohannis,
Președintele României
După ce, pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina, au început să fie găsite resturi ale unor drone rusești, atât Jens Stoltenberg, secretarul general, cât și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, au declarat că nu există indicii privind o „intenție deliberată” a Rusiei de a ataca România, care este membru NATO.
„Poporul român să aibă încredere în NATO. Deciziile pe care le am luat la Vilnius de a veni cu noi planuri de apărare pentru țările NATO, pentru zona Mării Negre în particular și pentru România în special, sunt în curs de derulare, sunt mai importante decât oricând”
Mircea Geoană,
Secretar general adjunct al NATO
Un atac intenționat al Rusiei asupra României ar fi un atac al Rusiei împotriva NATO, subliniază secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, fost ministru de Externe al României.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!