6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMisiune specială pentru Raed Arafat. Secretarul de stat a semnat acordul cu...

Misiune specială pentru Raed Arafat. Secretarul de stat a semnat acordul cu Palestina privind combaterea terorismului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de ratificare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Palestinei privind combaterea terorismului, acord care, în mod surprinzător, a fost semnat, din partea României, de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

La data de 24 octombrie 2023, președintele Klaus Iohannis a semnat un „Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Palestinei privind Cooperarea în Prevenirea și Combaterea Criminalității Organizate, a Terorismului și a Altor Infracțiuni, semnat la 19 iulie 2022, la București”. Președinția României a anunțat semnarea decretului de ratificare, fără a oferi amănunte.

Acordul dintre România și Palestina, ratificat, în octombrie 2023, de președintele României, fusese semnat cu un an înainte. La 18 – 19 iulie 2022, președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a fost în vizită oficială în România, la invitația președintelui Iohannis. Este de remarcat, în acest context, abilitatea Diplomației române, care a reușit, și înainte de 1989, și după acel moment, să mențină simultan relații bune și cu statele arabe, și cu Israelul. La vizita din iulie 2022, președintele Abbas a fost însoțit în România de viceprim-ministrul Palestinei, de ministrul Afacerilor Externe, de șeful Serviciului General de Informații și de consilierul diplomatic al președintelui Palestinei. Printre documentele semnate la București la acel moment s-a aflat și „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Palestinei privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului şi a altor infracțiuni”. Din partea Palestinei, Acordul a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe, Riad Malki. Din partea României, acest document a fost semnat, în mod surprinzător, de doctorul Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne. Din câte cunoaștem, DSU nu are atribuții privind combaterea criminalității organizate, nici a terorismului. La acel moment, în România, Ministerul de Interne (care se ocupă de aceste domenii) era condus de Lucian Bode. Ministrul Bode, însă, nu a făcut parte din delegația României la întâlnirea cu delegația Palestinei. Dar din delegația României a făcut parte ministrul de Externe de la acel moment, Bogdan Aurescu, iar Aurescu putea semna acordul în cauză, mai ales că avea o funcție egală celei a oficialului palestinian care l-a semnat.

Datele publice disponibile despre Raed Arafat (59 de ani) arată că secretarul de stat român este născut în Siria, este de origine palestiniană dar trăiește în România încă de la vârsta de 16 ani.

Din partea României, instituțiile care pun în aplicare acordul cu Palestina sunt MAI, SRI și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Conform acordului, România și Palestina vor coopera pentru combaterea unor infracțiuni grave, aici fiind explicit menționate „acte de terorism, finanțarea terorismului precum și alte infracțiuni circumscrise terorismului”. De asemenea, România și Palestina vor coopera pentru a combate criminalitatea organizată, precum și contrabanda sau transferul ilicit de arme de foc, muniție și explozivi.

După cum se știe, la data de 7 octombrie 2023, teroriști din gruparea Hamas, aflați în Fâșia Gaza, au atacat teritoriul Israelului. Atacul terorist inițial al Hamas și atacurile ulterioare – atât ca riposte ale Israelului, cât și drept continuare a atacului inițial al Hamas, au generat până acum mii de morți, atât în Israel cât și în Fâșia Gaza. Fâșia Gaza este sub controlul Hamas și constituie adăpostul teroriștilor Hamas. Totuși, oficial, Fâșia Gaza face parte din statul Palestina. Va fi interesant de urmărit dacă, prin aplicarea noului acord de combatere a terorismului, se va putea ajunge și la identificarea sau capturarea unor membri ai Hamas.

La 25 octombrie 2023, președintele Iohannis a asistat la ceremonia dedicată Zilei Armatei Române. În discursul prezentat, șeful statului român a avertizat că Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, atât din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina cât și ca urmare a atacului terorist din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra statului Israel.

„Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”

Klaus Iohannis,

Președintele României

În iulie 2022, când a venit la București, președintele Mahmoud Abbas mulțumea României și președintelui Iohannis pentru faptul că recunosc dreptul poporului palestinian la libertate și indepedență dar cerea, în continuare, inițiative care să respecte „legitimitatea internațională”, „pentru toți din regiune, punând capăt ocupației israeliene”.

Aș dori să vă mulțumesc pentru poziția fermă, domnule președinte, în sprijinul cauzei păcii în Orientul Mijlociu și a dreptului poporului palestinian la libertatea și independența sa și, de asemenea, mulțumesc României pentru sprijinul politic și economic

Mahmoud Abbas,

Președintele Palestinei

Anul trecut, când a venit în România, președintele Abbas cerea „încetarea ocupației israeliene a pământului statului Palestina” și recunoașterea statului Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...
Ultima oră
Pe aceeași temă